szerző:
hvg.hu

A depresszióban szenvedő idős emberek gyakrabban lesznek cukorbetegek, mint társaik – állítja egy új tanulmány, amely szerint a depresszió fő szerepet játszik a diabétesz kialakulásában.

A depressziós tünetektől szenvedő embereknek hatvan százalékkal nagyobb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint azoknak, akiket nem tekintenek depresszív betegnek - olvasható az Archives of Internal Medicine szaklapban publikált tanulmányban.

Veszélyes szomorúság
© Dripnet
Több, a diabétesz és a depresszió közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmánnyal ellentétben ezen elemzés nemcsak egy egyszeri depressziós roham következményeit vizsgálta, hanem a krónikus és a súlyosbodó depresszió hatásait is. Az eredmények azt mutatják, hogy minden esetben nő a cukorbaj kockázata.

A kutatók négy amerikai államból (Észak-Karolina, Kalifornia, Maryland, és Pennsylvania) közel ötezer férfit és nőt vizsgáltak, akik 65 év felettiek és átlagosan 73 évesek voltak, valamint nem diagnosztizáltak náluk cukorbetegséget 1989-ben, amikor a tanulmány kezdődött. Tíz éven keresztül évente felülvizsgálták a résztvevőket a depresszió tíz jellemző tünetét kutatva, beleértve a hangulatot, ingerlékenységet, kalória bevitelt, koncentrációt és alvási szokásokat is.

„Azok az emberek, akik több depresszív tünetről számolnak be, valószínűleg nem vigyáznak az egészségükre kellően. Így például, akik fizikailag kevésbé aktívak, minden bizonnyal túlsúlyosak is, amely a cukorbetegség elsőszámú rizikófaktora” - mondta Mercedes Carnethon, a Northwestern University's Feinberg School of Medicine kutatója.

A tanulmány statisztikailag számba vette a cukorbetegség ismert, életmódhoz köthető kockázatait, úgy mint a túlsúlyt és a kevés mozgást; a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a depresszió szerepet játszik a diabétesz kialakulásában. Míg a tanulmány nem kutatta a lehetséges biológiai folyamatokat, Carnethon szerint a depressziós emberek szervezetében jelenlévő magas szintű kortizol nevű stressz hormon lehet az oka ennek.

A cukorbaj jellemzően magas vércukorszinttel jár, amely annak az eredménye, hogy a szervezet nem termel inzulint, vagy képtelen az inzulin használatára, és a glükóz nem jut be a sejtekbe. A magas kortizolszint a kutatók szerint rontja az inzulinérzékenységet, és növeli a derék körüli zsírlerakódást. „A diabétesz nem csak szívbetegséget okoz, szoros viszonyban áll a stroke-kal, vaksággal, veseelégtelenséggel, amputációkkal. A cukorbaj komoly betegség, amely az idősebbek körében fordul elő nagy számban” – mondta a kutató.

A cukorbetegség egyre nagyobb problémát jelent világszerte, és szoros összefüggésben van az elhízással. A 2. típusú cukorbetegség az esetek 95 százalékát teszi ki. Becslések szerint Magyarországon a cukorbetegek száma eléri a félmilliót, körülbelül 5-8 százaléka 1-es típusú cukorbetegségben szenved. A kutatási eredmények felhívják az orvosok számára az idősebb emberek körében végzett depresszió-szűrés fontosságát, és pozitív diagnózis esetén a cukorbetegség kockázatát.

Az 1-es típusú diabétesz tünetei közé sorolható az erőteljes szomjúságérzet, a vizelet mennyiségének megnövekedése, a fokozott éhségérzet, többnyire egyidejű fogyással. Levertség, fáradtság, súlyos kiszáradás is a tünetek közé sorolhatók. A 2-es típusú diabétesz esetében igen gyakori a bőrfertőzések, furunkulusok keletkezése, bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával az éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel és a testsúlycsökkenés üteme felgyorsul.

Változatok elhízásra: körte és alma
Kétféle elhízást különböztetünk meg: az alma (centrális) típusú elhízás a hason jelentkezik, és a belső szervek között halmozódik fel, ezt nevezzük zsigeri zsíroknak. Ehhez általában magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, emelkedett vérzsírszint (koleszterin, triglicerid), 2. típusú cukorbetegség társul – természetesen nem törvényszerűen. A körte (perifériás) típusú elhízás a csípőn, combokon hagy vastag nyomot, mozgásszervi- és visszérbetegségek kialakulásának kockázatát növelve. A pontos típus meghatározásához számoljuk ki a derék-csípő arányt: a legalsó borda és a csípőízület közötti távolság közepén mért derékkörfogatot osszuk el a csípőkörfogattal. Ha az így kapott érték meghaladja nők esetében a 0,85-öt, férfiak esetében a 0,9-et, akkor centrális típusú elhízás áll fenn.
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Nem vesszük komolyan a cukorbetegséget

A cukorbetegség úgynevezett kettes (2-es) típusában szenvedők nagy része - az évek óta folyó egészségnevelő, felvilágosító kampányok ellenére - még most sincs tisztában az őt érintő kór alapvető jellemzőivel, a vércukorérték nyomon követésének fontosságával és mibenlétével.

hvg.hu Plázs

Neonfényben kiderül, ki a cukorbeteg

Egy hollandiai cég olyan berendezést fejlesztett ki, amely képes lehet a diabétesz megállapítására, úgy, hogy csupán egy neonfénnyel világítják át a betegek könyökét – írja a Newstarget.com.

hvg.hu Plázs

Hasznos tanácsok cukorbetegeknek

A 2-es típusú cukorbaj kontrollálható betegség, olyannyira, hogy mások akár észre sem veszik rajtunk. A titok kulcsa az optimális testsúly mellett az egészséges, zsírszegény, magas rosttartalmú, kalóriacsökkentett étrend és a rendszeres testedzés.

MTI Plázs

Megvan a cukorbetegség és a kövérség elleni szer

A cukorbetegség és a túlzott táplálékfelvétel elleni harcban egyaránt alkalmazható az a hatóanyag (Boc5), amelyet kínai kutatóknak sikerült nemrégiben felfedezniük - olvasható egy biotechnológiai kutatóintézet (Genecore Biotechnologies) honlapján.

MTI Plázs

Duplájára növekedhet a cukorbetegek száma

Az intenzíven sportoló nőknél 30-40 százalékkal kisebb a terhesség utáni cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a passzív, vagy kifejezetten lusta kortársaiknál - derült ki egy amerikai vizsgálatból. A 2-es típusú cukorbetegség ráadásul különösen veszélyes, mert akár 10-15 év is lehet a lappangási ideje, és súlyos szövődményeket - látás, veseműködés károsodás - okozhat.

hvg.hu Tech

Jön az inzulintabletta cukorbetegeknek

Egy bizonyos rákfajta páncéljában talált vegyi anyag segítségével tajvani tudósok rövidesen elkészülhetnek az inzulininjekciókat helyettesítő pirulákkal. Jelenleg hazánkban körülbelül minden tizedik embert érint a betegség.

Szíria ellenséges célpontokra lőtt Damaszkusz felett

Szíria ellenséges célpontokra lőtt Damaszkusz felett

Az ország, amely annyira szegény, hogy aranyként becsülik a SIM-kártyákat

Az ország, amely annyira szegény, hogy aranyként becsülik a SIM-kártyákat

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Ha ez átmegy, jóval olcsóbb lehet a kgfb

Ha ez átmegy, jóval olcsóbb lehet a kgfb

Az ige erejével segítette volna focistáinkat Wales ellen a Duma Aktuál

Az ige erejével segítette volna focistáinkat Wales ellen a Duma Aktuál