szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magasabb a mellrák kialakulásának kockázata a nyugati étrendet követő, változás korán már túlesett kínai nők körében - erre a megállapításra jutott az kutatócsoport, amely a Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklap kedden megjelent számában tette közzé vizsgálati eredményeit.

A philadelphiai Fox Chase Cancer Center szakemberei háromezer sanghaji asszony bevonásával folytatták kutatásaikat, a csoport felénél diagnosztizáltak korábban mellrákot. A kutatási eredmények szerint a nyugati típusú étkeket - vörös húsokat, csirkét, cukrot, süteményeket és tejtermékeket - fogyasztó, klimaxon átesett nőknél 60 százalékkal nagyobb volt a kockázata a mellrák kialakulásának, mint azoknál a társaiknál, akik a hagyományos kínai, zöldség- és szójaalapú táplálkozást követték.
 
Az ázsiai nőknél egyébként sokkal ritkább a mellrákos megbetegedés, ám az utóbbi években az esetek számának növekedését figyelték meg. A tanulmány szerzői szerint ennek köze van a nyugati típusú étrend térhódításának. A legveszélyeztetettebbek a változó koron átesett, túlsúlyos, vörös húsban, tejtermékekben és desszertekben gazdag étrendet fogyasztó nők - összegezte a kutatás.
 
"Mi találtunk elsőként bizonyítékot arra, hogy az ázsiaiak körében megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát a nyugati típusú étrend" - írták a kutatók. "A legtöbb tanulmány egyetlen étrendi faktorra koncentrál. A mi tanulmányunkban az volt az egyedülálló, hogy megpróbáltuk meghatározni a táplálkozási mintákat - hogy milyen ételeket fogyasztanak együtt az étkezés során" - mondta az egyik kutatásban részvevő tudós. 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Tüdő- és mellrákban halnak meg a legtöbben

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét még mindig a daganatos betegségek okozzák, a legtöbben tüdőrákban és mellrákban halnak meg - derül ki az Egészségügyi Minisztérium jelentéséből.

MTI Plázs

Az elhízás növeli a mellrák kockázatát

A menopauzán túlesett nők esetében a testsúlynövekedés arányosan növeli a mellrák kialakulásának eshetőségét, a fogyás viszont csökkenti a betegség létrejöttének kockázatát.

hvg.hu Plázs

A D-vitamin alacsony szintje mellrákra utalhat

Azoknak a nőknek, akik a mellrák késő stádiumába jutottak, alacsonyabb a D-vitamin szintjük, mint azoknak, akik egy korábbi stádiumban vannak – mutatta ki egy vizsgálat.

MTI Plázs

Óvatosan az alkohollal, mellrákot okoz

Azoknál a nőknél, akik két üveg bornak megfelelő alkoholt fogyasztanak hétvégenként, az emlőrák veszélye több mint kétszeres - mutatták ki dán kutatók.