szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azoknál a nőknél, akik két üveg bornak megfelelő alkoholt fogyasztanak hétvégenként, az emlőrák veszélye több mint kétszeres - mutatták ki dán kutatók.

A BBC News honlapján olvasható beszámoló szerint több mint  tizenhétezer, 44 évesnél idősebb ápolónő vizsgálatával végezték a kutatást. A végeredmény: heti 22-27 pohár bort - vagy annak megfelelő alkoholtartalmú italt - elfogyasztó nőknél a mellrákveszély megduplázódik azokhoz képest, akik csak néhány pohárral isznak hetente.
 
A szakemberek rámutattak, hogy a rendszeres éjszakai vagy hétvégi ivászatok esetén a legnagyobb a veszélynövekedés (130 százalékos), de minden pohár alkohollal kimutathatóan nő a kockázat. Aki hetente csak egyszer önt fel a garatra, azt 55 százalékkal veszélyezteti jobban a mellkrák.
 
Az alkohol és a rák között azért áll fenn összefüggés, mert az alkohol megemelheti az ösztrogénszintet. Az ösztrogén az a hormon, amely közrejátszik a mellrák kialakulásában. Becslések szerint Nagy-Britanniában az alkoholfogyasztás évente legalább kétezer emlőrákot idéz elő.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Tüdő- és mellrákban halnak meg a legtöbben

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét még mindig a daganatos betegségek okozzák, a legtöbben tüdőrákban és mellrákban halnak meg - derül ki az Egészségügyi Minisztérium jelentéséből.

hvg.hu Plázs

A D-vitamin alacsony szintje mellrákra utalhat

Azoknak a nőknek, akik a mellrák késő stádiumába jutottak, alacsonyabb a D-vitamin szintjük, mint azoknak, akik egy korábbi stádiumban vannak – mutatta ki egy vizsgálat.

MTI Plázs

Az elhízás növeli a mellrák kockázatát

A menopauzán túlesett nők esetében a testsúlynövekedés arányosan növeli a mellrák kialakulásának eshetőségét, a fogyás viszont csökkenti a betegség létrejöttének kockázatát.