szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A menopauzán túlesett nők esetében a testsúlynövekedés arányosan növeli a mellrák kialakulásának eshetőségét, a fogyás viszont csökkenti a betegség létrejöttének kockázatát.

Számos vizsgálat és elemzés született az elmúlt években az elhízás és a mellrák kockázata közötti összefüggéséről, kevesen foglalkoztak azonban azzal, hogy milyen a kapcsolat a tumorképződés és a menopauza után bekövetkező testsúlyváltozás között.

"Egyéb rizikófaktorokat figyelembe véve, azok a nők, akik 18 éves koruk óta 25 kilogrammnál többet híztak, 45 százalékkal nagyobb arányban betegszenek meg mellrákban, mint azok, akiknek a súlya fiatal felnőtt koruk óta változatlan maradt. Ha a menopauza után további 10 kilogrammot, vagy annál többet híznak, a kockázat további 18 százalékkal nő" - írta a Journal of the Medical Association című amerikai folyóirat egy bostoni kórházban elvégzett vizsgálat eredményeit idézve.

Azok, akik a menopauza bekövetkezte előtt leadnak legalább tíz kilogrammot, 16 százalékkal, akik viszont azt követően fogynak ugyanennyit, mintegy 23 százalékkal csökkenthetik a tumor kialakulásának veszélyét. Akik pedig a súlycsökkenést életük hátralévő éveiben mindvégig megtartják, számíthatnak arra, hogy 57 százalékkal kisebb valószínűséggel betegszenek meg mellrákban. Mivel azonban igen csekély annak az esélye, hogy a menopauza után egy nő képes legyen említést érdemlő fogyásra, fontos az egészséges testsúly megőrzése a változó kor bekövetkezte előtti évtizedek során - hangsúlyozták a bostoni kutatók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

hvg.hu Plázs

A koleszterin mellett a kalcium is veszélyes lehet

A koleszterint-szint meghatározása a legtöbb orvosi vizsgálat rutin részét képezi, ám a szív egészségének felmérésekor a koszorúerekben található kalcium-szint is értékes adatot szolgáltathat.

hvg.hu Plázs

Nyálból is kimutatható a rák

A nyál lehet a jövő nyersanyaga az egyszerű, ám mégis komplett, nem invazív (testen kívüli) vizsgálatoknak, melyekkel a vírusos fertőzésektől egészen a rákig szinte minden kimutatható. Jelenleg már rendelkezésre áll egy HIV-teszt, mely a nyálból képes meghatározni a fertőzöttséget, ám a Genzyme biotechnológiai vállalat szintén nyálmintát alkalmaz a cisztás fibrózisért felelős gén kimutatásához – írja a Harvard Egyetem egészségügyi hírlevele.

MTI Tech

A dohányos nők kétszer gyakrabban kapnak tüdőrákot

A dohányzó nők kétszer akkora valószínűséggel betegszenek meg tüdőrákban, mint a férfiak, közülük azonban az ellenkező nemnél jóval kevesebben halnak bele a betegségbe - állapította meg egy amerikai vizsgálat, amelynek eredményét a Journal of the American Medical Association című amerikai orvostudományi folyóirat közölte legfrissebb számában.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot

A kormány szerint Mirkóczki „hanyag” volt, háromszáz milliót kell visszafizetnie Egernek

A kormány szerint Mirkóczki „hanyag” volt, háromszáz milliót kell visszafizetnie Egernek

Már 17 halottja van Olaszországban a koronavírusnak

Már 17 halottja van Olaszországban a koronavírusnak