Mit igyunk: teát, kávét vagy egyiket sem?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Számos tévhit él a kávé- és a teafogyasztással kapcsolatban, sokan azzal sincsenek tisztában mennyit érdemes fogyasztani ezekből az italokból - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében, amely néhány kutatás eredményeit idézve ad tanácsokat.

Kis mennyiségben
ártalmatlan
© Dripnet
A tévhitek tisztázására bostoni kutatók nemrég vizsgálatot készítettek, amely a tea-, illetve a kávéfogyasztás és a veserák közötti összefüggést vizsgálta. Több mint 500 ezer nőt és 250 ezer férfit vontak be a vizsgálatba, akikkel élelmiszerfogyasztási kérdőívet töltettek ki, valamint húsz éven keresztül követték nyomon az életvitelüket. Az eredmény igencsak érdekes: mindazoknál, akik rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztottak kávét és teát, kisebb volt a veserák kialakulásának rizikója. Mindemellett azonban nem szabad megfeledkezni ezen italok túlzott fogyasztásának a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatásáról sem. Ahogy mindenben, úgy a kávé és tea fogyasztásában is törekedjünk a mérsékelt fogyasztásra - tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A nagy melegben hangsúlyos szerepet kap a megemelt folyadékmennyiség bevitelének szükségessége, amelynek nagy részét elsősorban csapvízből és ásványvízből ajánlott fedezni. Érdemes azonban változatosan pótolni a folyadékot, így jó választás lehet a különböző gyümölcslevek és teák fogyasztása is. Választásunkat befolyásolhatja, hogy egyes italfajták pozitív hatással vannak szervezetünkre: ilyen a zöld tea, amely még mindig a kutatások középpontjában áll, számos jótékony hatását vizsgálva.

© sxc.hu
Egy friss, Japánban lezajlott vizsgálatban a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték 240 személy részvételével. A zöld teát fogyasztó csoport szisztolés vérnyomásának, valamint az LDL, azaz a „rossz" koleszterin szintjének csökkenését nagyobb mértékben figyelték meg, mint a kontroll csoport esetében. A zöld teát fogyasztók testtömege, testtömeg-indexe, testzsír-százaléka, valamint a derék- és csípőkörfogata nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.

A zöld tea fogyasztása tehát jótékony hatással van az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Sőt, korábbi kutatások eredményei a zöld tea rákmegelőző hatását is igazolták, igaz nem minden daganatos betegségnél sikerült igazolni e jótékony hatást. Kínai kutatók 40 és 70 év közötti nőket vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.