szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Az ezévi DARPATech katonai fejlesztési konferencia egyik első bejelentése az a hordozható műtőrobot volt, amely képes önálló döntéseket hozni és sürgősségi ellátást adni sebesült katonák számára. A Trauma Podnak becézett technológia várhatóan 2009-től kerül a frontvonalra, a rendszer tesztek során komplikáció nélkül műtött meg próbababákat.

Emberi felügyelettel, emberi jelenlét nélkül
© popularmechanics.com
Míg a kritikus operációk során a Trauma Podot távirányítással vezérlik majd orvosok, a szerkezet önmagától képes kitisztítani a légutakat, ellátni a fejsérüléseket és akár el is állítja a csillapíthatatlan vérzést, amihez nagy intenzitású fókuszált ultrahangot használ, nyilatkozta Brett Giroir, a kutatást vezető Defense Sciences Office kutatólabor igazgatója a popularmechanics.com weboldalnak.

A Trauma Podba helyezett apró rendszerek képesek lélegeztetőcsöveket elhelyezni és intravénás injekciókat adni, emellett várhatóan CT-szkeneket is elemez majd a viszgálatok során és számos műtéti segédlettel lesz ellátva. Az operációk során a sebészorvos munkáját automata célzóberendezésekkel segíti és finomhangolja.

Míg a készülék célja a sérült katonák állapotának lehető leggyorsabb stabilizálása, előző verziói még evakuálásra is fel voltak készítve. A Trauma Pod új változatának méret- és súlybeli kritériumoknak is meg kell felelnie, még nem tudni, milyen járművekkel kötnék össze. Giroir elmondása szerint a Podot gond nélkül lehet szállítani az összkerékhajtásos Stryker páncélosokkal, a két év múlva várható kísérleti prototípus pedig még a mostaninál is kisebb lesz.

Az eredetileg katonai használatra tervezett fejlesztéssel a mindennapokban várhatóan 2011 és 2013 között találkozhatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!