szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Vérből és izzadtságból is nyerhet energiát egy új típusú, amerikai fejlesztésű elem, amely egyszerre lehet energiaforrás, szuperkondenzátor és ráadásul még nyomtatható is, ha szükség van rá.

Apró, különleges, vérivó
© Rensselaer/Victor Pushparaj
Forradalmi megoldásokat vonultat fel a Rensselaer Politechnikai Intézet által kifejlesztett új energiahordozó. A nanotechnológiai megoldásokkal elkészített elem pehelykönnyű, ultravékony, tetszőlegesen hajlítható és még környezetbarát is.

A Robert Linhardt, Pulickel M. Ajayan és kutatótársaik által kiötlött fejlesztés külsejét tekintve semmiben sem különbözik egy darab fekete papírtól. A fejlesztők szerint nemcsak a külsőség, hanem az anyagszerkezet is hasonlít, hiszen a készülék 90 százaléka cellulózból készült. A fekete szín a szénatomokból álló nanocsöveknek köszönhető, amelyek elektródaként működnek, ezek révén tudnak elektromos áramot vezetni.

A nanocsövekből álló réteg a papírba van beleágyazva, ez pedig elektrolitbe áztatták. Elektrolitként a tudósok olyan ionikus folyadékokat, például folyékony sót használtak, amelyekben nincs víz. Így az elem extrém hőmérsékletekben is használható, -73 és 149 Celsius fok között. Számos különlegessége közül azt is kiemelték, hogy egyszerre képes működni nagyteljesítményű elemként, illetve egyszeri energialöket kibocsátására képes szuperkondenzátorként is - ezt a legtöbb mai elektromos rendszerben két elkülönített modulként találjuk meg. Emellett a testfolyadékokban található elektrolitoknak köszönhetően vérből, izzadtságból és akár vizeletből is képes energiát fejleszteni.

A készülék mechanikai integritását vagy hatékonyságát semmilyen hajtogatás vagy összegyűrés nem rongálja, ráadásul energiakibocsátását csak növeli az, ha több ilyet helyeznek egymásra.

"Ez csak egy darab mindennapos papír, bár mögötte nagyon is intelligens megoldások rejlenek", nyilatkozta Linhardt. A technológia tökéletesítésével az emberek képesek lesznek elemek és szuperkondenzátorok nyomtatására is és végre toxikus anyagokat nem tartalmazó elemmel láthatnak el pacemakereket is, emelték ki a Rensselaer kutatói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Napelemes mobiltelefont dobtak piacra

Számos prototípus és éveken át tartó spekuláció után már kapható a világ első, sorozatgyártásban előállított mobiltelefonja, igaz, ha valaki szeretne egyet, annak Kínába kell utaznia.

MTI Tech

Olcsó fóliából készül a jövő napeleme

Szép, vékony és olcsó, - ezek jellemzik majd a jövő napelemét. A tudósok új anyagokból és rendkívül vékony rétegekből akarják elkészíteni az ideális fényfogót, hogy ezáltal végre áttörést érjenek el a fotovoltaikus elemek felhasználásában.