szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyerekek nagyrészt genetikailag finnyásak, vagyis evolúciós módon alakult ki bennük az a biztonsági magatartás, hogy elutasítják a számukra ismeretlen ételeket - mutatták ki brit kutatók.

A szakemberek szerint a gyerekek 80 százalékban genetikai okból finnyásak, ami azt jelenti, hogy sok ezer év alatt rögződött génjeikben az az elővigyázatosság, hogy a mérgező anyagok elkerülése végett elutasítják a szokatlan ételeket. A jelenség neve táplálkozási neofóbia, és az állatokra is jellemző. Ám ha egy gyereknek sokszor kínálják fel az új ételt a szülei, nagy türelemmel megszerettethetik vele - hangsúlyozzák a kutatók.
 
A kutatás során több mint ötezer - egypetéjű és kétpetéjű - ikerpárt és szüleit vizsgálták meg. Az ikerség azért volt fontos, mert ennek révén szétválasztható volt a nevelési környezet és a gének hatása. Az eredményről az American Journal of Clinical Nutrition nevű szakfolyóiratban számoltak be.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!