szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két gén segítségével gyors és egyszerű vizsgálattal megállapítható, hogy meggyógyulnának-e a mellrákos betegek a kemoterápiától - állítják brit kutatók.

Az Aberdeen Egyetem kutatói szerint a két gén képes előre jelezni, hogy miként reagálnak a rákos sejtek a docetaxel nevű hatóanyaggal végzett kezelésre. Ez a leginkább elterjedt kemoterápiás módszer, és sok mellrákos nő feleslegesen szenvedi végig a rendkívül megterhelő és számos mellékhatással járó kezelést.
 
"Most először találtunk géneket, amelyek felismerik, hogy melyik rákos sejt reagál a kemoterápiára és melyik nem" - mondta Andy Schofield kutatásvezető. A remények szerint az új eljárás révén személyre szabott gyógymódot lehet kidolgozni és elkerülhető a felesleges szenvedés.
 
Még csak az első, mesterségesen tenyésztett ráksejtekkel végzett kísérleteknél tartanak Aberdeenben - hangsúlyozta Rachel Rawson, a Breast Cancer Care brit emlőrák alapítvány munkatársa. "Távolról sem értjük még pontosan a genetika összetett szerepét a mellrák gyógyításában. További kutatásokkal lehet csak megállapítani, hogy a laboratóriumban elért eredményeket hogyan kamatoztathatjuk a gyakorlatban" - mondta Rawson a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent beszámolóban.
 
Mindeközben svájci kutatók jó hírekkel szolgálnak a viszonylag ritka, ám annál agresszívebb HER2-pozitív típusú gyulladásos mellrák gyógyításával kapcsolatban: a legfrissebb vizsgálatok szerint a herceptin nevű szer nagyban segít a betegség legyőzésében. Az ilyen típusú daganat gyorsan nő, hamar áttételek keletkeznek, gyakran teljes masztektómiára, azaz emlőszövet-eltávolító operációra van szükség és a mellrák minden egyéb formájánál kevesebb az esély a túlélésre.
 
A tesztvizsgálatok eredménye viszont azt mutatja, hogy a herceptinnel kombinált kemoterápiával csaknem háromszorosára nő a teljes gyógyulás esélye a csupán kemoterápiára alapozott módszerrel szemben. "Az eredmények azért különösen jelentősek, mert a kezelés több mellmegtartó műtéthez és mindenekelőtt magasabb túlélési rátához vezethet" - áll a Roche gyógyszergyár jelentésében, amelyet Barcelonában mutattak be a hétfő óta tartó Európai Rákkutatási Konferencián.
 
A 35 és 55 év közötti európai nők körében a mellrák a leggyakoribb halálok. Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a nőket ez sújtja a legnagyobb arányban. Évente 2300-an halnak meg emiatt és 7 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak.
 
A tapasztalatok szerint amennyiben az emlőrákot a legkorábbi stádiumban észlelik, a betegek túlélési esélye 90 százalékos. A korai felismerés feltétele a rendszeres önvizsgálat és a szakszerű szűrés. A többi között ezekre hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem szimbolikus színéről elnevezett Rózsaszín Egészségnap budapesti programsorozat vasárnap, szeptember 30-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra