Tucatnyi tipp: hogyan maradhatunk fiatalok?
Hatalmas mennyiségű kutatás taglalja, hogyan védhetjük agyunkat különféle táplálékok segítségével. Áttanulmányozva az orvosi és tudományos irodalmat, leszögezhetjük, hogy a táplálkozási módszerek jóval hatásosabbak és biztonságosabbak a különféle piruláknál.
Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek megfogadásával és betartásával megőrizhetjük fiatalságunkat és szellemi frisseségünket.
1. Legyen friss a táplálékunk. Tartózkodjunk a feldolgozott élelmiszerektől, együnk helyette frissen készített ételeket. A legtöbb finomélelmiszer ugyanis káros zsírokat (omega 6), adalékanyagokat, és olykor nehézfémeket is tartalmaz. Ráadásul túl sok ezekben az életekben a só és a cukor.
2. Naponta együnk gyümölcsöt. Együnk minden nap 5-10 adag friss zöldséget és néhány gyümölcsöt. Válasszunk tápanyagban gazdag zöldségeket, mint amilyen a brokkoli, karfiol, kelbimbó, fodros kel, zeller, petrezselyem, paradicsom, mustár levél, a káposztafélék családjába tartozó (Brassica rapa) kerekrépa vagy tarlórépa levele, tök, leveles kel, és a hagyma. Mivel a gyümölcsök cukortartalma igen magas, korlátozott mennyiségben fogyasszuk, és lehetőség szerint kerüljük el a cukrozott gyümölcsleveket. Ezek az ételek vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan speciális összetevőket is tartalmaznak, mint az erőteljes és sokoldalú flavonoidok. Ráadásul a legtöbb zöldség ennél jóval több, hatásos alkotóelemmekben gazdag.
3. Ne fogyasszunk Omega 6-ot. Ne együnk omega 6 olajokat (kukorica, sáfrány, napraforgó, mogyoró, szója és repce olajok). Ne használjuk főzéshez-sütéshez, és ne fogyasszunk olyan termékeket, amelyek tartalmazzák (chips-ek, kenyerek, péksütemények).
4. Részesítsük előnybe a telítetlen zsírsavakat. Napi négy evőkanál olívaolaj szintén csodákra képes. Számos hatékony antioxidánst tartalmaz, úgy mint az egyszeresen telítetlen zsírsavak. Salátaöntetként vagy más étellel keverve fogyasztható.
5. Fogyasszunk Omega 3-at. Együnk omega 3 olajat tartalmazó - lehetőség szerint ne zselatin kapszulás - kiegészítőket, valamint olyan ételeket, amelyeket ezzel az egészséges zsírsavval dúsítottak. Válasszunk folyékony, nagy finomságú halolajat, ez ugyanis molekuláris szintű lepárlásának köszönhetően mentes a mérgező higanytól, a poliklórozott bifenilektől (PCB) és dioxinoktól. Hűtve tároljuk az olajat, és bizonyosodjunk meg róla, hogy DHA (omega-3 zsírsav, dokozahexaénsav) tartalma magas. Naponta 1000 milligramm DHA ajánlott. Az omega 3 zsírsavak csökkentik az agy gyulladását és visszafogják a túlzott immuntevékenységet. Az omega 3 zsírsavakról azt is bebizonyították, hogy védi az agyat a stressz okozta sérülések ellen.
6. Tartózkodjunk a cukortól. A szacharóz olyan diszacharid, amelyet ételek édesítésére használnak, jóval nagyobb inzulin termelődést okoz, mint a természetes formájú szőlőcukor. Számos kutatás bizonyítja, hogy a cukor felgyorsítja az öregedést – különösen a fejben. Ez főként annak tudható be, hogy felpörgeti az anyagcserét, amely során szabad gyökök tömkelege jön létre. Ráadásul a cukor a fehérjékkel társítva még erőteljesebben öregít. Mindemellett a magas cukorbevitel 300 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A magas fruktóz tartalmú kukoricából készült szörp pedig különösen veszélyes.
7. Figyeljünk a glikémiás indexre. Együnk olyan összetett szénhidrátokat, amelyek glikémiás index-e (GI) alacsony. Ilyen a brokkoli, a káposzta, a fejes saláta, a hagyma, stb. Ezek az ételek lassan szívódnak fel, és segítenek elkerülni a magas inzulin szintet – amely egyébként hipoglikémiához (a vércukorszint hirtelen leesése okozta rosszulléthez) vezet. Fontos, hogy szénhidrátot minden nap fogyasszunk, ám a mennyiségére figyelni kell. Ez azt jelenti, hogy naponta két adagnál többet ne együnk étkezésenként.
8. Teázzunk! Igyunk fehértea és rozmaringtea keverékét. Mindkét tea erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jelentős védelmet adnak az agynak a rendellenes öregedés ellen. Napi két csésze a minimum. A fehér tea van olyan jó, mint a zöld, csak fluorid tartalma sokkal alacsonyabb, antioxidánsokban pedig jóval gazdagabb.
9. Menjünk el fogorvoshoz. Szabaduljunk meg az amalgám töméseinktől. Ennek higanytartalma ugyanis a szájban párolog el, amelyet magába szív a vér, ha éppen nem a szaglóidegek mentén vándorol fel az agyba.
10. Ne stresszeljünk. A zabolázatlan stressz igencsak elősegíti a szabadgyökök keletkezését a szervezetben, ami a lipid peroxidációnak nevezett folyamatot eredményezi az agyban, gyors és rendellenes öregedést eredményezve. Aludjunk legalább napi nyolc órát. A rendszeres testmozgás szintén kiváló módja annak, hogy enyhítse a stresszt; s kimutatták, hogy lassítja az agy öregedését. Mindazonáltal, az extrém sportok gyakran ellenkező hatást eredményeznek.
11. Előzzük meg a depressziót. Ha lehangolódunk, idejében nézzünk kezelés után. Számos tanulmány szerint a depresszió csökkenti az emlékező képességet, és tanulási nehézségeket eredményez, ezalatt az agy emlékezésért és tanulásért felelős része, a hippokampusz zsugorodik. A depresszió egyik legjobb kezelési módja a rendszeres sportolás.
12. Néha koplaljunk! Hetente egyszer, lehetőség szerint a főétkezés után, koplalni kéne. Heti egy böjtölés drámaian lassítja az agy öregedését, és meggyorsítja ennek a nélkülözhetetlen szervnek a regenerálódását. Kísérletek során kiderült, hogy a koplalásnak köszönhetően az agy az agysejtek növekedését és fejlődését serkentő növekedési faktorokat termel, annak érdekében, hogy elősegítse a sérült agysejtek helyreállítását.