szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas mennyiségű kutatás taglalja, hogyan védhetjük agyunkat különféle táplálékok segítségével. Áttanulmányozva az orvosi és tudományos irodalmat, leszögezhetjük, hogy a táplálkozási módszerek jóval hatásosabbak és biztonságosabbak a különféle piruláknál.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek megfogadásával és betartásával megőrizhetjük fiatalságunkat és szellemi frisseségünket.

Mindennapi gyümölcsünk: hasznos flavonoidok.
© Dripnet
1. Legyen friss a táplálékunk. Tartózkodjunk a feldolgozott élelmiszerektől, együnk helyette frissen készített ételeket. A legtöbb finomélelmiszer ugyanis káros zsírokat (omega 6), adalékanyagokat, és olykor nehézfémeket is tartalmaz. Ráadásul túl sok ezekben az életekben a só és a cukor.

2. Naponta együnk gyümölcsöt. Együnk minden nap 5-10 adag friss zöldséget és néhány gyümölcsöt. Válasszunk tápanyagban gazdag zöldségeket, mint amilyen a brokkoli, karfiol, kelbimbó, fodros kel, zeller, petrezselyem, paradicsom, mustár levél, a káposztafélék családjába tartozó (Brassica rapa) kerekrépa vagy tarlórépa levele, tök, leveles kel, és a hagyma. Mivel a gyümölcsök cukortartalma igen magas, korlátozott mennyiségben fogyasszuk, és lehetőség szerint kerüljük el a cukrozott gyümölcsleveket. Ezek az ételek vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan speciális összetevőket is tartalmaznak, mint az erőteljes és sokoldalú flavonoidok. Ráadásul a legtöbb zöldség ennél jóval több, hatásos alkotóelemmekben gazdag.

3. Ne fogyasszunk Omega 6-ot. Ne együnk omega 6 olajokat (kukorica, sáfrány, napraforgó, mogyoró, szója és repce olajok). Ne használjuk főzéshez-sütéshez, és ne fogyasszunk olyan termékeket, amelyek tartalmazzák (chips-ek, kenyerek, péksütemények).

4. Részesítsük előnybe a telítetlen zsírsavakat. Napi négy evőkanál olívaolaj szintén csodákra képes. Számos hatékony antioxidánst tartalmaz, úgy mint az egyszeresen telítetlen zsírsavak. Salátaöntetként vagy más étellel keverve fogyasztható.

5. Fogyasszunk Omega 3-at. Együnk omega 3 olajat tartalmazó - lehetőség szerint ne zselatin kapszulás - kiegészítőket, valamint olyan ételeket, amelyeket ezzel az egészséges zsírsavval dúsítottak. Válasszunk folyékony, nagy finomságú halolajat, ez ugyanis molekuláris szintű lepárlásának köszönhetően mentes a mérgező higanytól, a poliklórozott bifenilektől (PCB) és dioxinoktól. Hűtve tároljuk az olajat, és bizonyosodjunk meg róla, hogy DHA (omega-3 zsírsav, dokozahexaénsav) tartalma magas. Naponta 1000 milligramm DHA ajánlott. Az omega 3 zsírsavak csökkentik az agy gyulladását és visszafogják a túlzott immuntevékenységet. Az omega 3 zsírsavakról azt is bebizonyították, hogy védi az agyat a stressz okozta sérülések ellen.

6. Tartózkodjunk a cukortól. A szacharóz olyan diszacharid, amelyet ételek édesítésére használnak, jóval nagyobb inzulin termelődést okoz, mint a természetes formájú szőlőcukor. Számos kutatás bizonyítja, hogy a cukor felgyorsítja az öregedést – különösen a fejben. Ez főként annak tudható be, hogy felpörgeti az anyagcserét, amely során szabad gyökök tömkelege jön létre. Ráadásul a cukor a fehérjékkel társítva még erőteljesebben öregít. Mindemellett a magas cukorbevitel 300 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A magas fruktóz tartalmú kukoricából készült szörp pedig különösen veszélyes.

Második rész (Oldaltörés)

7. Figyeljünk a glikémiás indexre. Együnk olyan összetett szénhidrátokat, amelyek glikémiás index-e (GI) alacsony. Ilyen a brokkoli, a káposzta, a fejes saláta, a hagyma, stb. Ezek az ételek lassan szívódnak fel, és segítenek elkerülni a magas inzulin szintet – amely egyébként hipoglikémiához (a vércukorszint hirtelen leesése okozta rosszulléthez) vezet. Fontos, hogy szénhidrátot minden nap fogyasszunk, ám a mennyiségére figyelni kell. Ez azt jelenti, hogy naponta két adagnál többet ne együnk étkezésenként.

Fontos a rendszeres mozgás
© sxc.hu
8. Teázzunk! Igyunk fehértea és rozmaringtea keverékét. Mindkét tea erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jelentős védelmet adnak az agynak a rendellenes öregedés ellen. Napi két csésze a minimum. A fehér tea van olyan jó, mint a zöld, csak fluorid tartalma sokkal alacsonyabb, antioxidánsokban pedig jóval gazdagabb.

9. Menjünk el fogorvoshoz. Szabaduljunk meg az amalgám töméseinktől. Ennek higanytartalma ugyanis a szájban párolog el, amelyet magába szív a vér, ha éppen nem a szaglóidegek mentén vándorol fel az agyba.

10. Ne stresszeljünk. A zabolázatlan stressz igencsak elősegíti a szabadgyökök keletkezését a szervezetben, ami a lipid peroxidációnak nevezett folyamatot eredményezi az agyban, gyors és rendellenes öregedést eredményezve. Aludjunk legalább napi nyolc órát. A rendszeres testmozgás szintén kiváló módja annak, hogy enyhítse a stresszt; s kimutatták, hogy lassítja az agy öregedését. Mindazonáltal, az extrém sportok gyakran ellenkező hatást eredményeznek.

11. Előzzük meg a depressziót. Ha lehangolódunk, idejében nézzünk kezelés után. Számos tanulmány szerint a depresszió csökkenti az emlékező képességet, és tanulási nehézségeket eredményez, ezalatt az agy emlékezésért és tanulásért felelős része, a hippokampusz zsugorodik. A depresszió egyik legjobb kezelési módja a rendszeres sportolás.

12. Néha koplaljunk! Hetente egyszer, lehetőség szerint a főétkezés után, koplalni kéne. Heti egy böjtölés drámaian lassítja az agy öregedését, és meggyorsítja ennek a nélkülözhetetlen szervnek a regenerálódását. Kísérletek során kiderült, hogy a koplalásnak köszönhetően az agy az agysejtek növekedését és fejlődését serkentő növekedési faktorokat termel, annak érdekében, hogy elősegítse a sérült agysejtek helyreállítását.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!