szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapvető tévedés, hogy a szívbetegség valamiféle férfibaj, ami a nőket nem fenyegeti. Egy friss felmérés egyértelműen kimutatta, hogy azoknak a hölgyeknek a kétharmada, akik valamilyen szív- és érbetegség következtében halnak meg, azért nem került időben orvoshoz, mert nem figyeltek a jellegzetes szívtünetekre, amiket a férfiaknál szinte azonnal felismernek.

Csak a közismerten nagy kockázatú nők - dohányosok, cukorbetegek vagy elhízottak - tudják, hogy rendszeres szívgyógyászati vizsgálatra van szükségük. A többiek úgy vélik, számukra a szívbetegség nem jelent veszélyt, legfeljebb csak idős korban. A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államokban szív- és érbetegség - magas vérnyomás, infarktus, szélütés - miatt kétszer annyi nő hal meg, mint rosszindulatú daganatok következtében. Agyvérzésben, infarktusban hatszorta annyi amerikai nő veszti életét, mint emlőrákban - közölte az Amerikai Kardiológiai Társaság. 
 
A statisztikák szerint a nőknek csaknem fele lesz szívbeteg élete végéig. Igaz, hogy a szívbetegség tünetei - valószínűleg a védő hatású női hormonok hatására - a férfiakénál egy évtizeddel később, általában a hatodik évtizedben jelennek meg, de a mind férfiasabb életvitel miatt már a 40-50 éves hölgyeknek is jobban kell a szívükre figyelni. 
 
Az amerikai és az európai szívgyógyászati irányelvek is megadják azt a kockázati pontszámot, aminek alapján a háziorvosnál vagy a kardiológiai szakrendelőben bármilyen okból jelentkező hölgyek szív- és érrendszeri rizikója felbecsülhető. Ezekben a táblázatokban a legfontosabb kockázati tényezők - dohányzás, testtömeg-index, vérzsírok szintje, vérnyomás - szerepelnek, és az eredmény alapján javasolt az életvitelen alakítani.
 
Magyarországon is sok fiatal nő dohányzik, sok a túlsúlyos, sőt elhízott - ezek fontos kockázati tényezők. Ha bármilyen okból történik laboratóriumi vizsgálat, érdemes a vérzsírok szintjét is megmérni, és rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés - például az egészséges étrend megtanítása - a gyermekek számára már gyermekkorban elkezdődjön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Együtt jár a szívbetegséggel a cukorbaj

A diabétesz gyakori megbetegedés az idősebb, szívproblémákkal küzdő személyeknél, valamint a legjelentősebb független rizikófaktora a halál bekövetkeztének ezeknél az egyéneknél – írja a Newsmax.com.

MTI Plázs

Szívbetegségek kiszűrését segíti az új szoftver

A szív- és érrendszeri eredetű halálozás az első számú halálok Magyarországon, ezért számítógépes programot fejlesztettek ki a háziorvosoknak a veszélyeztetett betegek hatékonyabb, modernebb ellátására.

MTI Plázs

Szívbetegséget okoznak a transzzsírok

A koszorúér- betegség kialakulásának kockázata háromszor nagyobb azoknál a nőknél, akiknél magas a transzzsírok szintje a vérben - olvasható a Vérkeringés (Circulation) című amerikai szaklapban. A Harvard Egyetem nők körében végzett vizsgálatának eredményét a lap az eddig ismert legmeggyőzőbb bizonyítéknak tartja.