szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diabétesz gyakori megbetegedés az idősebb, szívproblémákkal küzdő személyeknél, valamint a legjelentősebb független rizikófaktora a halál bekövetkeztének ezeknél az egyéneknél – írja a Newsmax.com.

A Mayo Clinic szakemberei Dr. Aaron M. From vezetésével 665 páciensből álló véletlenszerűen összeállított csoport adatait tanulmányozta. A résztvevők mind Olmstead megyében éltek, szívelégtelenségüket pedig 1979 és 1999 között állapították meg elsőként. A vizsgált alanyok átlag életkora 77 év volt, 20 százalékuknál pre-diabéteszes állapotot diagnosztizáltak.

© Dripnet
A számítások szerint a cukorbaj előfordulása 3,8 százalékkal nőtt évente. A cukorbetegség kialakulásának esélye négyszer nagyobb volt azoknál, akiknél 1999-ben állapították meg elsőként a szívproblémákat, mint azoknál, akiknél 1979-ben, azaz húsz évvel azelőtt. Az ötéves túlélésre való esély 46 százalékos volt a szívbetegeknél, míg csupán 37 százalékos akkor, ha a szívbaj cukorbajjal társult.

Nem meglepő, de a kutatást végzők szerint a csak cukorbetegek halálozási rátája sokkal nagyobb, mint a diabétesztől és szívbajoktól is szenvedőké, szemben azokéval, akiknek sem cukor-, sem szívbajuk nincs.

A cukorbaj növekvő jelenléte és az ehhez társuló megemelkedett halálozási ráta arra a következtetésre vezette az orvosokat, miszerint a szívelégtelenség következményei a cukorbetegség megelőzésével javíthatók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Duplájára növekedhet a cukorbetegek száma

Az intenzíven sportoló nőknél 30-40 százalékkal kisebb a terhesség utáni cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a passzív, vagy kifejezetten lusta kortársaiknál - derült ki egy amerikai vizsgálatból. A 2-es típusú cukorbetegség ráadásul különösen veszélyes, mert akár 10-15 év is lehet a lappangási ideje, és súlyos szövődményeket - látás, veseműködés károsodás - okozhat.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Édes élet: kevesebb cukor, alacsonyabb áron

Az uniós cukorreform szerint 2006 júliusától négy éven át fokozatosan, összesen 36 százalékkal kell csökkenteni az európai cukor árát, amely most háromszorosa a világpiacinak. Az ágazat ugyanakkor jövedelempótló támogatást kap. Fogyasztóként egyelőre ne számítsunk arra, hogy jóval kevesebbet fizetünk majd egy kilogrammnyi kristálycukorért.

Plázs

Cukorbaj ellen álomterápiával

A késői fekvés és a korai kelés nemcsak a szemünket körülvevő karikák színén látszik, hanem a 2-es típusú cukorbaj kockázatát is növeli.

MTI Tech

Kávéval a cukorbaj ellen

A kávé, s különösen annak koffeinmentes változata véd a cukorbetegség ellen. Erre a következtetésre jutottak a University of Minnesota kutatói, akik Iowa államban 28 ezer változó korban lévő hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemben 11 éven át - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

hvg.hu Plázs

Cukorbajt okozhat a vesekő zúzása

A vesekő eltávolításakor alkalmazott lökéshullám (LH) kezelés közel négyszeresére növeli a cukorbetegség kialakulását – állítja a Mayo Clinic 19 évet átfogó tanulmánya.

hvg.hu Plázs

A Viagra javítja a cukorbeteg nők nemi életét

Azon fiatal, szexuális zavarokkal küzdő nők számára, akik cukorbetegségben is szenvednek, megoldást jelenthet a vágyfokozó – állítja egy tanulmány, mely szerint a kék kapszula javítja az arousal-szintet, és a szexuális örömöt, csökkentve a nemi érintkezéssel járó fájdalmakat. A cukorbaj ugyanis a nők esetében többek között hüvelyszárazságot okoz.

MTI Plázs

A skizofrének körében több a cukorbeteg

A mentális zavaroktól szenvedők körében kétszer olyan gyakorisággal fordul elő diabétesz, mint az átlagnépességben - írja pszichiáterek megfigyeléseire hivatkozva a The New York Times.

Halálos gázolások felvételeivel figyelmeztetik a lakosságot a helyes közlekedésre

Halálos gázolások felvételeivel figyelmeztetik a lakosságot a helyes közlekedésre

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van