szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sokaknak örömet szerezhet több tudományos vizsgálat egybevágó eredménye, amelynek értelmében a mértékletes alkoholfogyasztás védi a szív és az erek egészségét - igaz, mint a legújabb tanulmány hangsúlyozza, csak akkor, ha rendszeresen mozgunk is hozzá.

Jane Pedersen dán kutató és munkacsoportja az Európai Kardiológus Társaság tudományos folyóiratának januári számában közli nagyszabású vizsgálatának eredményeit. Csaknem tizenkétezer, az együttműködésre önként jelentkező dán felnőttet vontak be a tanulmányba, olyanokat, akiknek eredetileg semmiféle szívpanasza, vérkeringési betegsége nem volt. Az első vizsgálat 1976-78-ban történt.
 
Valamennyi vizsgált személy kitöltött egy olyan kérdőívet, amelyben az alkoholfogyasztásra és a testmozgásra vonatkozó kérdések is szerepeltek. A részletes vizsgálatot húsz év múlva megismételték, és azt elemezték, hogy miképpen alakult a vizsgált személyek egészsége, hányan lettek szívbetegek, hányan haltak meg, mennyit mozogtak rendszeresen és mennyi alkoholt fogyasztottak.
 
Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy mind a férfiak, mind a nők körében ritkább volt a szívinfarktus és jobbak voltak az életkilátások azoknál, akik rendszeresen, lehetőleg naponta sétáltak, gyalogoltak, kocogtak, bicikliztek, úsztak, tehát mozogtak.
 
Amikor kiszámolták az alkohol és a szívbetegségek kapcsolatára vonatkozó adatokat, az derült ki, hogy a heti szeszfogyasztás és az életkilátások között U-betűre emlékeztető összefüggés van.
 
Az "U" baloldalának felső végén azok helyezkednek el, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ezeknek a halálozása magasabb, mint azoké, akik mérsékelten, napi 1-2 deci bornak megfelelő alkoholmennyiséget fogyasztanak: ezek a személyek a betegségek gyakorisága, a halál kockázata szempontjából az "U" betű legalsó csúcsán vannak, a szív- és érrendszeri betegség rizikója is itt a legkisebb.
 
A statisztika szerint a csoport többi tagja a mind erősebben italozókat jelenti - ez az "U" jobboldali, fölfelé emelkedő szára. Ezen a minden szempontból bekövetkező halálozás (például szívhalál, májzsugor, baleset) kockázata a szeszfogyasztás növekedésével párhuzamosan meredeken emelkedik. A dánok között is a sokat ivók haltak meg a legtöbben és legkorábban.
 
A legjobb egészségnek azok örvendtek, akik rendszeresen mozogtak és mérsékelten fogyasztottak szeszesitalt. A dán kutatók eredményei egybevágnak egy amerikai munkacsoport most közölt adataival, amelyeket az egyik legtekintélyesebb szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölt.
 
Dr. Luc Djoussé és dr. Michael J. Ganziano annak a hatalmas vizsgálatnak a dokumentumait elemezte, amelyikben 1981-től több mint 33000 amerikai orvos vett részt. Egészségi állapotuk alakulását 23 éven keresztül folyamatosan követték. Eredményeik szerint szívelégtelenség abban a csoportban következett be a legritkábban, amelyiknek tagjai rendszeresen, de csak mérsékelt mennyiségben ittak szeszt. A rendszeresen fogyasztott, de nem sok alkohol a koszorúérbetegség kivédése szempontjából jelent kedvező hatást.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát