szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol kormány vezetésével Spanyolország, Olaszország, Görögország és Marokkó javaslatot nyújt be az UNESCO-nak, hogy a mediterrán étrend kerüljön fel a világörökségek listájára.

Spanyolország a kezdeményező, azzal a meggyőződéssel, hogy a spanyol kulináris modell egyértelműen rászolgál erre az UNESCO kitüntetésre - jelentette be Elena Espinosa, a spanyol agrárminiszter. 
 
Ha a mediterrán diéta felkerül a listára, az a spanyol borok, az olívaolaj és a sonka külhoni reklámját is segíti majd. A mediterrán étkezési kultúrát a fejlett világ számos országában a hosszú, egészséges élet zálogának tekintik. Az elnevezés azonban országonként is valamelyest eltérő étrendet takar, ideálisnak a hatvanas évek eleji krétai, görög, dél-olasz étkezési tradíció tekinthető. 
 
Az étrend a többszörösen telítetlen zsírokból - főként olívaolajból -, sok hüvelyesből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, halból, közepes mennyiségű tejtermékből, kevés húsból és cukorból áll.
 
Spanyolországban azonban hús bőségesen kerül az asztalra. Az elhízott felnőttek aránya az elmúlt tíz évben megduplázódott az országban, és minden harmadik gyerek is túlsúlyos vagy elhízott - miként Olaszországban és Görögországban is -, ami a legmagasabb arány Nyugat-Európában.
 
A spanyol kormány ezért felkérte az éttermeket, fogadjanak el egy önkéntes szabályozást a kisebb adagokról, mert szerintük a kiadós adagok arra késztetik a fogyasztókat, hogy túlegyék magukat.
 
Mindez nem kérdőjelezi meg a tradicionális étrend értékes voltát, azt, hogy az olasz, spanyol, görög és marokkói közös alapokon nyugvó étkezési kultúra az egyik legjobb a világon - véli Ferran Adria, az El Bulli nevű világhírű étterem séfje. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

MTI Plázs

Mediterrán életmóddal megelőzhető az allergia

A gyermekkori allergia és asztma lényegesen ritkábban fordul elő, ha a családok a mediterrán konyha remekeit fogyasztják. Egy nemzetközi kutatócsoport Görögországban - Kréta szigetén - vizsgálta 690 gyerek és a családja étkezési szokásait. Munkájuk eredményeit a légzőszervi betegségekkel foglalkozó folyóiratban, a Thorax-ban közölték.

MTI Plázs

Cukorbetegeken is segít a mediterrán étrend

Közismert, hogy a hagyományos mediterrán étrend - több zöldség, gyümölcs és hal, kevesebb hús - segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, s az újabb kutatások szerint jótékonyan hat a cukorbetegekre is.