szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

A vizsgálatok során 2258 manhattani idős ember étkezési szokásait tanulmányozták átlagosan négy évig. A páciensek rendszeresen beszámoltak étrendjükről, és másfél évenként demencia-ellenőrzésen vettek részt. A kutatás kezdetén egyiküknél sem volt kimutatható szellemi leépülés, azonban négy év után 262-nél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A diéta hatásának vizsgálatához az orvosok 0-9-ig terjedő skálán osztályozták, ki mennyire követi szorosan a mediterrán étrendet. Mint kiderült: már a négy- és ötpontosok között is 15-25 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata.

© Dripnet
A szóban forgó étrend sok zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöket, gabonákat és halat tartalmaz, kerülve a húsokat és a tejtermékeket. A diéta emellett mérsékelt alkoholfogyasztást, valamint az egyszerű telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok felhasználását írja elő. Előzetes kutatások már bebizonyították: az ilyen étkezési mód segít megelőzni a szervezetben a rossz koleszterin felhalmozódását, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A vizsgálatokat vezető Dr. Nikolaos Scarmeas, a New York-i Columbia University Medical Center orvosa szerint minderre csak azért derült most fény, mert az eddigi kutatások még jóval azelőtt befejeződtek, hogy az Alzheimer-kórra vonatkozó hatásukat tanulmányozni lehetett volna.

Azok az orvosok is osztják a véleményt, akik nem vettek részt a kutatásban. Az elképzelés, mely szerint a szívbarát étrend megállítja a szellemi leépülést is, szoros összefüggésben áll azzal a ténnyel, miszerint „ami rossz a szívünknek, rossz az agyunknak is” – mondta Dr. Marilyn Albert, az Alzheimer's Association szóvivője. A feketelista éllovasai a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a túlsúly, a dohányzás, valamint az elhanyagolt cukorbetegség. A szakértő szerint a legfontosabb kutatási eredmény az, hogy kiderült: nem kell csodára várni, az emberek a mindennapi életvitelük javításával is segíthetnek magukon.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Csodafegyver fogyókúrázóknak

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen. Kettős hatása révén csökkenti az étvágyat, és növeli az energiafelhasználásó hatékonyságát, illetve a mozgásigényt.

Biró Csongor Plázs

A tíz legjobb zsírégető tea

Összegyűjtöttük a szervezetben felhalmozódó zsírok kiürülését leginkább segítő tíz teaitalt. Amellett, hogy segíthetnek a felesleges kilóktól való szabadulásban, finom és egészséges meleg folyadékként táplálják szervezetünket.

MTI Plázs

Megfelelő életmóddal megelőzhető a rák

A rák megelőzésében különös jelentősége van az életmódnak – állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, és ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevelében.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

MTI/hvg.hu Plázs

A fogat károsítja a sült zöldség

A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor egyes zöldségek sütve károsak lehetnek a fogzománcra.

hvg.hu Plázs

Fahéjjal és szegfűszeggel a cukorbaj ellen

A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.

hvg.hu Plázs

Testet-lelket gyógyít az avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

MTI/hvg.hu Plázs

Több barna kenyeret esznek a magyarok

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

hvg.hu Plázs

Önbizalmat növel a grépfrút

A grépfrút, amellett, hogy fogyókúrák egyik alapeleme, javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt.