szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha valaki már túlesett egy agyi katasztrófán, szeresse meg a halat: a halhúsban lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak megakadályozzák az újabb szélütést. Japán kutatók vizsgálatának eredményeit a Stroke legújabb száma közölte.

A vizsgálat során csaknem húszezer önkéntes nő és férfi sorsát követték öt éven keresztül, akiknek vérében magasnak találták a "rossz" - LDL - koleszterin szintjét. Ez az érelmeszesedés egyik kockázati tényezője. A vizsgált személyek koleszterincsökkentő gyógyszert szedtek, de a csoport egyik fele, csaknem tízezer ember ezen kívül olyan kapszulát is kapott, amely a halhúsból származó, EPA jelzésű, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazta.

Az adatok korábbi értékelése egyértelműen bizonyította, hogy az EPA-kapszula rendszeres alkalmazása esetén sokkal ritkábban fordult elő szívinfarktus - és általában érrendszeri betegség -, mint abban a csoportban, amelynek tagjai ilyen készítményt nem szedtek.

Tanaka Kortaro és munkatársai megállapították, hogy az EPA-kapszulát szedők, illetve az ilyen kezelésben nem részesülők között a szélütés azonos gyakorisággal fordult elő.

Nagy különbség volt viszont annak a csaknem félezer betegnek a sorsában, akiknek már a korábbiakban volt agyi katasztrófája. Itt egyértelműen kiderült, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó kapszula szorgalmas szedése 20 százalékkal csökkentette a súlyos esemény ismétlődésének kockázatát.

A kutatók ez a 98 százalékos tisztaságban omega-3 zsírsavat tartalmazó EPA-kapszula hatása. Korábbi kutatások már igazolták a halhúskivonatból készült gyógyszerek szívvédő hatását, de ezekben többféle hatóanyag is található. Az EPA-kapszula eredményessége alapján valószinű, hogy az ezek az eredmények is az omega-3-nak voltak köszönhetők.

Az EPA pontos hatásmódja egyelőre nem ismert, de a kedvező hatásban szerepet játszhat, hogy csökkenti a "rossz" koleszterin vérszintjét és gátolja az érelmeszesedés alapján képező, lassú gyulladást, illetve a véralvadást. A kérdés tisztázása további vizsgálatokat igényel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Szélütést okozhat a dízelmotorok füstje

A dízelmotorokból kiáradó füst belégzése fokozza a vér alvadékonyságát, és ha valaki szív- vagy érbeteg, infarktust vagy szélütést válthat ki - állapították meg több egyetemi kutatóközpontban.

MTI Plázs

Tavasszal a leggyakoribb a szélütés

A szélütés (stroke) leggyakrabban tavasszal fordul elő minden korosztályban, függetlenül a kockázati tényezőktől is - mutatták ki japán kutatók.

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk