szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy ritkán alkalmazott módszer, az együttes vérnyomásmérés a bokán és a karon javíthatja a szívbetegségek, agyérkatasztrófák és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatbecslését - írta Gerry Fowkes, a skót Edinbourgh-i Egyetem népegészségtan professzora a Journal of the American Medical Association júliusi számában.

A rendkívül egyszerűen és olcsón kivitelezhető módszer lényege, hogy a bokán és karon mért vérnyomásértékek hányadosa (a boka-kar index, BKI) alapján sorolják a betegeket különböző rizikócsoportokba. A BKI-t a hagyományos mérési módszerek (koleszterinszint és vérnyomásmérés, az elhízás és a testmozgás felmérése) kiegészítőjének, és nem helyettesítésének szánják - mondta el Fowkes.

A professzor és kollégái 16 vizsgálat eredményeit elemezték, amelyekbe közel 50 ezer férfit és nőt vontak be. Miután megtörtént a vérnyomásmérés, 10 évig tartott a résztvevők utánkövetése. A normál BKI-val rendelkező férfiak 4,4 százaléka, míg az alacsony boka-kar indexű férfiak 18,7 százaléka halt meg ezalatt az idő alatt. A nőknél is hasonló eredményekre jutottak, a pontos számok sorrendben 4,1 és 12,6 százalék.

Az alacsony BKI kétszeres rizikót jelentett a bármilyen okú és a szív és érrendszeri eredetű halálozás, valamint jelentős koszorúsér-probléma tekintetében. Ha az index bekerülne a jelenlegi kockázatbecslő rendszerbe, a férfiak 19 százalékát és a nők 36 százalékát más rizikócsoportba sorolnák, ami természetesen sokat változtathatna a betegek kezelésén is. A BKI egyelőre még nem elérhető minden beteg számára, mondta el a kutatás másik résztvevője, Aaron B. Folsen, a Minnesotai Egyetem népegészségtan professzora. Egyelőre a láb verőereinek rizikóbecslésére használják. Folson szerint azonban terjeszteni kellene a módszert, mivel minél több információ áll rendelkezésre, annál könnyebb a kardiovaszkuláris kockázat felmérése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása