szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres és hatékony volt a Miniszterelnöki Hivatal és több szakmai- és civilszervezet által szervezett Szűréssel az Életért Program. Hat városban, 60 ezren látogattak ki a programokra, s 140 ezer szűrővizsgálatot végeztettek el.

A Miniszterelnöki Hivatal a szakmai és civil szervezetekkel összefogva, azzal a céllal indította el az országos kampányt, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, s az egészség védelmével, a megelőzéssel kapcsolatos egyéni felelősségre. Ez azért fontos, mert Magyarországon az emberek életminősége és élettartama jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól: hat évvel élünk kevesebbet, és életünk tizenhárom százalékát betegen töltjük el - hangsúlyozta Budai Bernadett kormányszóvivő, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy például egy 77 éves nő életéből 10 esztendőt betegen tölt. 

A tapasztaltak szerint a nők figyelnek jobban az egészségükre, ők adták a látogatók 70 százalékát. Minden harmadik látogató 40 éven aluli volt. 
 
Ábrahám Attila, az egészséges életmóddal és a népegészségügyi programmal foglalkozó miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai halálesetek 52 százalékát a szív- és keringési rendszeri betegségek okozzák, amelyek aktív életmóddal és helyes táplálkozással megelőzhetőek volnának.
 
Bujdosó László regionális tisztifőorvos a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozva kifejtette: míg nálunk évente négy-ötszázan halnak meg méhnyakrákban, Finnországban, ahol a miénknél lényegesen magasabb a szűréseken való részvétel, mindössze ketten.

Az országos szűrőprogramokon lehetőség volt anyajegy- és melanoma szűrésre, vércukorszint-, koleszterin,- vérnyomás és testzsírszázalék mérésre, illetve hallás- és látásvizsgálatok elvégeztetésére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

Plázs

"Már nem is élne, ha nem beszélik rá a szűrésre"

A népbetegségek elleni harcnak csak az egyik, s nem is a legolcsóbb módja a szűrés. Míg a tbc esetében ez korábban kiváló eredményeket hozott, a daganatszűrések laza hálójából viszont sokan kiesnek.

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása