szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élet nagy jelentőségű eseményei - mint a gyermek születése, a házasságkötés - boldogabbá tehetik az embert, de csak időlegesen - állítják a szakemberek.

A boldogság alapszinten lényegében egész életen keresztül ugyanaz marad - mutattak rá az Economic Journal című brit szaklapban megjelent tanulmányukban. Brit, amerikai és francia közgazdászok 20 éven keresztül követték nyomon, s elemezték több száz német elégedettségét. Megállapították, hogy ha megrázkódtatás is éri a illetőt, hangulata mélyre zuhan ugyan, ám hamarosan helyreáll. 

A tanulmány az alkalmazkodás pszichológiai folyamatát vizsgálta, azt, miként képes az ember hozzászokni új körülményekhez, legyenek azok rosszak vagy jók. A 18-60 év közötti önkéntes jelentkezőket 20 éven keresztül rendszeresen megkérték arra, hogy határozzák meg boldogságszintjüket. Jelenteniük kellett a kutatóknak minden nagy jelentőségű eseményt az életükben, hogy a kutatók feltérképezzék az esemény és az elégedettségi szintjük közötti viszonyt. 

A szakemberek úgy találták, hogy egyedül a munkanélküliség miatt esik vissza hosszan tartóan az ember kedélyállapota az esemény utáni öt évben. Más megrázkódtatást okozó  esemény - mint például a megözvegyülés vagy a válás - hatására az általános kedélyállapot visszaesik ugyan, de később szintje helyreáll. 
 
A pozitív események - mint a házasság vagy a gyermek születése - hatására a boldogságszint emelkedése két éven át volt tartós, utána azonban visszatért az általános állapotra. Yannis Georgellis, a londoni Brunel Egyetem előadója, a tanulmány társszerzője szerint sok esetben igaz a mondás, miszerint "az idő gyógyít". 
 
Francois Moscovici, a White Water Strategies nevű pszichológiai tanácsadó cég igazgatója kijelentette: számos bizonyíték van arra, hogy az embereknek van egy "változatlan boldogságszintjük, amelyre ideiglenesen, ám általában nem hosszan tartó időre hatással lehetnek a nagy események". 
 
"Létezik a boldogság termosztátjának koncepciója, miszerint ha jelentős dolog történik veled, legyen az pozitív vagy negatív, a rugó kinyúlik, majd pedig meglehetősen gyorsan visszatér eredeti állapotába" - idézte Moscovicit a BBC.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Kokain: a boldogság temploma, avagy az örök éjszaka

Dominic Streatfeild irigylésre méltóan alapos könyvet írt a legvonzóbb, egyszersmind legveszélyesebb kábítószerről, a kokainról. A brit újságíró több mint két évig kutatott, kitartóan búvárkodott a könyvtárakban, majd útra kelt, bejárt számos latin-amerikai országot, szenzációs interjúkat készített börtönökben, kórházakban, politikusok irodáiban.

MTI Plázs

A boldogságszint nem állandó

Az általános boldogságszint vagy jó kedély a Michigan Állami Egyetem pszichológusainak új elmélete szerint - szemben a bevett felfogással - korántsem állandó és tartós, hanem az élet fő eseményei igenis változtathatnak rajta, akár hosszú távon is - olvasható az egyetem honlapján.

Plázs

A boldogságtól ordítani

A kötelező ünnepi idill nem csupán a magányosokra, de a családban élőkre is hozhatott szenvedést - jelzik a családon belüli erőszakról tudósító statisztikák, s erősítik meg a konfliktuselemző szakértők.

MTI Plázs

A boldogság véd a betegségtől

A boldog ember ritkábban fázik meg, és ha mégis, kevésbé szenved tőle, mint a lehangolt ember - adta hírül az AP amerikai hírügynökség a Psychosomatic Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmány alapján.

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak