szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az enyhébb fóbiákról erős érzelmek...

©

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az enyhébb fóbiákról erős érzelmek hatására hajlamos megfeledkezni a páciens, így a repüléstől való félelem is a háttérbe szorulhat, ha ijesztő, izgalmas vagy erotikus könyveket olvasunk. Arra természetesen érdemes odafigyelni, hogy miről is szól a történet, amelytől félelmünk enyhülését várjuk, mert mondjuk egy repülőgép eltérítésről szóló krimi talán nem pont a megfelelő olvasmány. A kegyetlen őrülteket, sorozatgyilkosokat bemutató sztoriktól is óvnánk a repülésfóbiás felhasználókat, mivel rossz hatással lehet a többi utassal való kapcsolatra, így listánkról eleve lekerült például a Ragyogás és a Dexter könyvek, de azért így is maradt elég lehetőség. Az olvasás egyébként nem csak a félelmek leküzdésére remek eszköz, de az egyre hosszabb repülőtéri várakozást is elviselhetőbbé teszi, nem kell ötödszörre is végigjárni a már elsőre is unalmas folyosókat.

1. Amennyiben előtte gondosan elolvassuk a fülszöveget, Stephen King szinte bármely könyve remek választás. Ahogy korábban is jeleztük, jobb, ha hanyagoljuk az őrülteket, ezért a Ragyogás mellett a Tortúrát sem ajánljuk, viszont A tűzgyújtó vagy a Carrie mára már klasszikusnak számító lehetőségek.

2. A vámpíros-misztikus témák kedvelőinek óriási választék áll rendelkezésére, hogy vérszívók és farkasemberek segítségével tereljék el figyelmüket a légikatasztrófák problémájáról. Az Agave kiadó Laurell K. Hamilton sorozatának tulajdonképpen bármelyik darabja alkalmas a feladatra, de az Ulpius-ház kiadó is megjelent a piacon véresen jó könyveivel, amelyek halhatatlan lények harcaival, szerelmeivel és szexuális életével foglalkoznak, az Éjsötét szeretőről már írtunk is korábban a hvg.hu-n.

3. A hagyományos típusú krimik rajongói számára egész sorozatok biztosíthatják a megfelelő mennyiségű izgalmat. Rövidebb repülőutakra tökéletes lehet a Park kiadó Maigret sorozata a jó öreg pipás detektívvel. Ha esetleg ráadásul Párizsba utazunk, még a helyszínt is megtekinthetjük a könyvek borítóján található térkép segítségével, ami külön móka. Hosszabb repülésnél jól jöhet a Konkrét kiadó rabbis sorozata, bár ezt csakis a nagyon intellektuális krimik kedvelői tudják értékelni. Akik a véresebb vígasságokat részesítik előnyben, azoknak az Agave által kiadott Lawrence Block könyveket ajánljuk.

4. Ken Follettet nehéz tematikába sorolni, mert írt ő már történelmi regényt, krimit, kémes sztorit és sci-fit is, de szinte mindegy is, mert ha a neve szerepel a borítón, egészen biztosan jól fogunk szórakozni. Legfrissebb könyvét azonban, Az idők végezetéig címűt pont utazáshoz nem annyira javasoljuk, mivel rémisztő súlya miatt inkább az otthoni olvasásra alkalmas. De az összes többi jó mulatságot jelenthet, személyes kedvencünk a Modigliani-botrány.

5. A kémes történetek legalább olyan izgalmasak tudnak lenni, mint a krimik, és ha kémekről van szó, akkor John le Carré a szakértő. Némelyik könyve ugyan kicsit sötét, de ettől függetlenül letehetlenül izgalmas mind. Legfrissebben A kém, aki bejött a hidegről jelent meg új kiadásban a sztori 45 éves évfordulójára, de sajnos a történet még mindig több mint aktuális, úgyhogy bátran ajánljuk.

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai