szerző:
MTI

Az internetes szörfölés segíthet élesen tartani a középkorúaknak és idősebbeknek memóriájukat, állapították meg amerikai kutatók.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói mágneses rezonanciás készülékkel vizsgálták a kísérletben résztvevő emberek agyi aktivitását, miközben azok a világhálón böngésztek. "Azt láttuk, hogy azok, akiknek már volt internetes gyakorlata, nagyobb agyterületüket használták a keresések közben. Ez arra utal, hogy az internetes böngészés edzi az agyat, vagyis aktívan és egészségesen tartja" - mondta Gary Small, az UCLA öregedéssel foglalkozó szakértője. 

Sok tanulmány jelezte már, hogy a rejtvényfejtéshez hasonló mentális tréningek hozzájárulnak az agyi funkciók megőrzéséhez, de kevés kutatás foglalkozott eddig a világháló hatásaival. Small szerint csoportjuk elsőként vizsgálta orvosi képalkotó berendezéssel az interneten való szörfözés közbeni agyműködést. Eredményüket az American Journal of Geriatric Psychiatry című szaklap legfrissebb számában közlik. 

A kísérletben 24 önkéntes vett részt, akiknek életkora 55 és 76 év között volt. A vizsgálati alanyok felének volt internetes tapasztalata, felének nem, életkor, nem és képzettség tekintetében azonban nem különbözött a két csoport. Az egyik vizsgálatban olvastak a tesztalanyok, a másikban interneteztek. A kutatók megállapították, hogy olvasás közben csak agyuk úgynevezett vizuális kortexe aktiválódott, az a kérgi terület, amely az olvasásért, nyelvért felelős. Az internetes keresési feladat közben sokkal nagyobb aktivitást tapasztaltak, ám csak a már hozzáértők agyában. 
 
Small úgy véli, hogy akiknek már nem idegen a világháló, azok az agyi aktivitás sokkal mélyebb szintjén foglalkoznak a keresési feladattal. "Van valami az internetes böngészésben, ami miatt addig megyünk el vele, ahol már kihívásnak számít" - magyarázza a kutató. 
 
Az öregedő agyban lezajló sorvadás és a csökkent sejtaktivitás áldozatául eshetnek a korosodó emberek megismerő funkciói. Minden olyan aktivitás, mely működésben tartja az agyat, megőrizheti egészségét és a gondolkodási képességet. Az internetes keresés az egyik olyan új trükk lehet, amelyet öregedve is érdemes megtanulni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medipress Plázs

Van megoldás a cukorbetegek memóriazavaraira

A cukorbetegség bizonyítottan káros hatással van az agy kognitív funkcióira, tudósok egy csoportja azonban csak most tárta fel az egyik mechanizmust, amely alapul szolgálhat a diabétesz által okozott tanulási- és memóriazavaroknak.

Medipress Plázs

A férfiak hajlamosabbak a memóriazavarokra

Egy kutatási anyag szerint a férfiaknak sokkal gyakrabban vannak problémáik a memóriájukkal és más kognitív képességeikkel, mint a nőknek, ezek a problémák pedig akár a demencia korai előjelei is lehetnek.

Medipress Plázs

Megfejtették a skizofrének memóriazavarait?

A skizofrén betegek által tapasztalt tartós memóriazavarok azzal függhetnek össze, miként dolgozza fel agyuk az információkat – derül ki a The Public Library of Science által publikált cikkből.

hvg.hu Plázs

Jön a memóriaradírozás és az alvást helyettesítő tabletta

Lesz tabletta, amely megfelel 4 vagy 8 óra jó minőségű alvásnak. A telemedicina révén a kórház házhoz jön, míg a szupermarketekben „ötperces klinikák” működnek majd. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Több baleset történt, beállt az M0-s

Több baleset történt, beállt az M0-s

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat