szerző:
hvg.hu

Akármilyen összetett anyagcsere problémáról legyen is szó, a túlsúly és az elhízás hátterében egy egészen egyszerű jelenség, az energia mérleg felborulása áll, vagyis az energia felvétel többlete az energia felhasználással szemben. Ennek egyensúlyban tartásában fontos feladat jut az anyagcsere folyamatoknak, a rendszeres mozgásnak és a korszerű táplálkozásnak.

Akármilyen összetett anyagcsere problémáról legyen is szó, a túlsúly és az elhízás hátterében egy egészen egyszerű jelenség, az energia mérleg felborulása áll, vagyis az energia felvétel többlete az energia felhasználással szemben. Ebben a folyamatban a zsírszövet a többlet tápanyagot tároló raktárként, míg az izomszövet (elsősorban a vázizmok) az energiát felhasználó és ezáltal az anyagcsere mértékét alapvetően meghatározó szervként működik.

A zsírszövet azon túl, hogy befolyással bír a tartalékolt zsír mennyiségére, a vázizomzattal együtt, elsősorban endokrin (belső elválasztású) funkcióján keresztül fontos szerepet játszik a szervezet anyagcsere-egyensúlyának fenntartásában. Feltételezhetően részben a zsírszövet könnyű formálhatóságának köszönhető az a jelenség, hogy e szövet fenotípusa (genetikailag meghatározott, de a körülményektől befolyásolt fizikai megjelenése) dinamikus változásra képes a különböző élettani, kórélettani szituációkban.

Napjainkban a kutatások egyik fókusza éppen a zsírszövet endokrin működésének alaposabb megismerése, valamit ezeken keresztül e szövettípus szerepének meghatározása, többek között a szervezet a zsíranyagcseréjében, a zsírsejtek keletkezésében (adipogenezis) vagy éppen a civilizációs megbetegedések (például érelmeszesedés, bizonyos daganatok) alapjául szolgáló gyulladási folyamatok és sejtkárosító oxidatív stressz lezajlására.

A zsírszövet egyik fontos sajátossága, a kutatók véleménye szerint tehát a könnyű formálhatóság. Ezt a célt – valamint ezen keresztül az egészségmegőrzést - szolgálja a felnőttek számára ajánlott életmód, amely naponta legalább 30 perc, mérsékelt intenzitású mozgásra ösztönöz.

Kecsegtető állatkísérletek a polifenolokról

Egyre több információnk van a színes zöldségekben, gyümölcsökben, kávéban, kakaóban megtalálható színanyagok (polifenolok) kedvező táplálkozás-élettani hatásáról, egészségmegőrző szerepéről.

Azonban nemrégiben japán kutatók egy csoportja tágította a horizontot, amikor alaposabb vizsgálatnak vetette alá a citromból kivont polifenolokat, és megvizsgálta azok hatását a zsíranyagcserében résztvevő gének aktivitására. Az állatkísérletet nagy zsírtartalmú étrend fogyasztása következtében elhízott egereken végezték.

A 12 héten át tartó kísérlet során az alanyokat három csoportra osztották, az egyik kis, a másik nagy zsírtartalmú étrendet kapott, míg a harmadik csoport zsírdús menüjét 0,5 százalékos citromhéjból kivont polifenollal egészítették ki.

A harmadik, polifenolokkal dúsított étrendet fogyasztó csoport esetében a testtömeg gyarapodása, a zsírszövet arányának változása, a vérzsír-, vércukor és inzulin anyagcsere zavara (inzulin rezisztencia) szignifikáns mértékben kisebb volt, mint a másik két csoport esetében.

A kutatók véleménye szerint a jelenség hátterében az a folyamat áll, melynek során a polifenolok a májsejtekben a gének hírvivőjének (vagyis a mRNS-nek) szintjén befolyásolják a PPARalfa receptorok működését. Továbbá az acetil-CoA (acetil koenzim A) oxidáz enzim (ACO) működésének szabályozásáért felelős gének aktivitásában is  eltérés mutatkozott a polifenolokat is fogyasztó csoport és az önmagában csak kis zsírtartalmú étrendet fogyasztó csoport között. Végső soron ezek a változások a májsejtekben és a fehér zsírszövetben a zsírok fokozott oxidációjához és a fent leírt kedvező anyagcsere folyamatok lezajlásához vezetnek.

Bár az állatkísérleti eredményektől a humán táplálkozási ajánlásokig hosszú út vezet, érdemes a citrusféléket, belőlük készült leveket, más értékes tápanyagaik miatt is – már ma – változatosan fogyasztanunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Elhízás: a szénhidrát vagy a zsír az ellenség?

Világszerte aggasztó mértékű az elhízás mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségről, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői ülésén.

Szellem

A karcsúsító zsír

A legfrissebb zsírszövet-kutatási eredményektől újra a népbetegséggé vált kóros elhízás hatékony gyógyszeres kezelését remélik. Efféle ígéretből nem ez az első.

MTI Plázs

Hasznos hormonokat termel a testzsír

A testzsír által termelt új típusú hormont azonosítottak amerikai kutatók - közli a Cell című tudományos folyóirat legújabb száma. A szakemberek úgy vélik, ezzel a diabétesz és más, az elhízással összefüggő állapotok elleni küzdelem új irányt vehet.

Medipress Plázs

Hibásak a túlsúlyos emberek zsírsejtjei

Egy új kutatási anyag tanulsága szerint a túlsúlyos emberekben lévő zsírsejtek szerkezetükben jelentős eltérést mutatnak a normális testsúlyúak zsírsejtjeihez képest.

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Ennyi maradt a békéscsabai István malomból

Ennyi maradt a békéscsabai István malomból