szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A HIV-vírus az egészséges szöveteken keresztül jut be a nők szervezetébe - jelentették be amerikai kutatók.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a HIV-vírus, akárcsak a herpesz kórokozója, a bőr vagy a nyálkahártya sérüléseit célozza meg, hogy bejusson a szervezetbe, s megszállja az immunrendszer sejtjeit. Sokan úgy vélték, hogy a hüvely egészséges nyálkahártyája a vírus számára áthatolhatatlan akadályt jelent.
   
"Tudomásul kell venni, hogy sérülékeny az egészséges bőr és nyálkahártya" - hangsúlyozta Thomas Hope, a chicagói Northwestern Egyetem kutatója, aki eredményeiről az Amerikai Sejtbiológiai Társaság San Franciscó-i kongresszusán számolt be. Mint mondta, a kutatók részleteiben eddig keveset tudtak arról, hogy a nemi úton létrejövő HIV-fertőzés miként terjed a női szervezetben.
    
A Northwestern Egyetem, valamint a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki, hogy megfigyeljék a vírust "ténykedése" közben. A kutatók kísérleteikhez méheltávolítási műtétek során kimetszett hüvelyi szöveteket használtak. A szöveteket fényre aktiválódó "nyomjelzőkkel" ellátott HIV-vírus hatásának tették ki, majd mikroszkóp alatt figyelték meg, hogy miként hatol át a kórokozó a női genitáliák szarusodó laphámrétegén. Ugyanezt a folyamatot figyelték meg emlősök szövetei esetében is. 
   
Thomas Hope magyarázata szerint a vírus feltehetően olyan helyeket "keres", ahol épp lehámlottak a laphám sejtjei. A tudós szerint e kutatások ismét bizonyítják az óvszer használatának szükségességét. "Az embereknek tudatában kell lenniük, hogy milyen sérülékenyek. A szomorú az, hogy az óvszer használatával megszűnne ez a gond" - hangsúlyozta Thomas Hope.
   
Az Egyesült Államokban a HIV-fertőzés leginkább a melegeket sújtja, a friss eseteknek mindössze 26 százaléka verbuválódik a gyengébb nem képviselői közül. Globálisan a HIV-fertőzés elsősorban heteroszexuális kapcsolatokon keresztül terjed. A vírus eddig világszerte 33 millió embert fertőzött meg, s 25 milliónyian hunytak el AIDS-ben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

AIDS-világnap: 98 új HIV-fertőzött

Ma tartják az AIDS elleni világnapot; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött erről, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a halálos kór elleni világméretű összefogás fontosságára. Magyarországon 2008 szeptember végéig 98 új HIV-fertőzöttet regisztráltak. A világnap alkalmából Magyarországra kétezer ingyenes teszt érkezett, a szűréseket Budapesten, Nyíregyházán és Baktalórántházán végzik.

Hét nap

Több a HIV-pozitív

Kevés ok volt az ünneplésre 1988-ban, az első AIDS-világnapon, most, a huszadikon már határozott eredményekről adtak...

hvg.hu Tech

HIV-gyógyszerektől állnak be a dél-afrikai fiatalok

Nem éppen rendeltetésszerűen használják a dél-afrikai fiatalok a HIV-vírus kezelésére felírt gyógyszereket - értesült a meglepő hírről a BBC. A tinédzserek ugyanis a porrá tört anyagot fájdalomcsillapítókkal vagy marihuánával keverik össze és azt szívják el. Akik nem tudják megvenni a koktél alapanyagát, azok egyszerűen ellopják.

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát