szerző:
MTI

A HIV-vírus az egészséges szöveteken keresztül jut be a nők szervezetébe - jelentették be amerikai kutatók.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a HIV-vírus, akárcsak a herpesz kórokozója, a bőr vagy a nyálkahártya sérüléseit célozza meg, hogy bejusson a szervezetbe, s megszállja az immunrendszer sejtjeit. Sokan úgy vélték, hogy a hüvely egészséges nyálkahártyája a vírus számára áthatolhatatlan akadályt jelent.
   
"Tudomásul kell venni, hogy sérülékeny az egészséges bőr és nyálkahártya" - hangsúlyozta Thomas Hope, a chicagói Northwestern Egyetem kutatója, aki eredményeiről az Amerikai Sejtbiológiai Társaság San Franciscó-i kongresszusán számolt be. Mint mondta, a kutatók részleteiben eddig keveset tudtak arról, hogy a nemi úton létrejövő HIV-fertőzés miként terjed a női szervezetben.
    
A Northwestern Egyetem, valamint a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki, hogy megfigyeljék a vírust "ténykedése" közben. A kutatók kísérleteikhez méheltávolítási műtétek során kimetszett hüvelyi szöveteket használtak. A szöveteket fényre aktiválódó "nyomjelzőkkel" ellátott HIV-vírus hatásának tették ki, majd mikroszkóp alatt figyelték meg, hogy miként hatol át a kórokozó a női genitáliák szarusodó laphámrétegén. Ugyanezt a folyamatot figyelték meg emlősök szövetei esetében is. 
   
Thomas Hope magyarázata szerint a vírus feltehetően olyan helyeket "keres", ahol épp lehámlottak a laphám sejtjei. A tudós szerint e kutatások ismét bizonyítják az óvszer használatának szükségességét. "Az embereknek tudatában kell lenniük, hogy milyen sérülékenyek. A szomorú az, hogy az óvszer használatával megszűnne ez a gond" - hangsúlyozta Thomas Hope.
   
Az Egyesült Államokban a HIV-fertőzés leginkább a melegeket sújtja, a friss eseteknek mindössze 26 százaléka verbuválódik a gyengébb nem képviselői közül. Globálisan a HIV-fertőzés elsősorban heteroszexuális kapcsolatokon keresztül terjed. A vírus eddig világszerte 33 millió embert fertőzött meg, s 25 milliónyian hunytak el AIDS-ben. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

AIDS-világnap: 98 új HIV-fertőzött

Ma tartják az AIDS elleni világnapot; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött erről, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a halálos kór elleni világméretű összefogás fontosságára. Magyarországon 2008 szeptember végéig 98 új HIV-fertőzöttet regisztráltak. A világnap alkalmából Magyarországra kétezer ingyenes teszt érkezett, a szűréseket Budapesten, Nyíregyházán és Baktalórántházán végzik.

Hét nap

Több a HIV-pozitív

Kevés ok volt az ünneplésre 1988-ban, az első AIDS-világnapon, most, a huszadikon már határozott eredményekről adtak...

hvg.hu Tech

HIV-gyógyszerektől állnak be a dél-afrikai fiatalok

Nem éppen rendeltetésszerűen használják a dél-afrikai fiatalok a HIV-vírus kezelésére felírt gyógyszereket - értesült a meglepő hírről a BBC. A tinédzserek ugyanis a porrá tört anyagot fájdalomcsillapítókkal vagy marihuánával keverik össze és azt szívják el. Akik nem tudják megvenni a koktél alapanyagát, azok egyszerűen ellopják.

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Van baj, a BKV zárolt pénzt kér pár új buszra

Van baj, a BKV zárolt pénzt kér pár új buszra

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején