A magánklinika szót sokan a megfizethetetlenséggel és a luxussal társítják. A HVG utánanézett, hol mennyibe kerülnek az egyes vizsgálatok, kezelések, beavatkozások.

HVG
Egy szülés 580 ezer forintba kerül a Budapest vonzáskörében található Telki Kórházban. Ez az alapcsomag magában foglalja a szülés levezetését, az újszülött első ellátását, a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését, a luxusszállást, a mama és a baba négynapos ápolását. Ha a magzat rosszul helyezkedik el a méhben, vagy más okból császármetszésre van szükség, az ár akár 100 ezer forinttal is följebb kúszhat. Az a kismama pedig, aki azt az "exkluzív" szülészeti csomagot választja, mely a gyermek világra segítése mellett a köldökzsinórvér levételét és húszévi tárolását is tartalmazza, hüvelyi szüléskor 695 ezer, császármetszéskor pedig 795 ezer forintot utalhat a kórház számlájára.

Telkiben persze nem csak szülést, egy sor más vizsgálatot és kezelést is végeznek. Nincs mindennek listaára. Egyedi vagy összetett beavatkozások esetén az orvosok személyre szabott árajánlatot készítenek a pácienseknek, a többnyire harmincas- negyvenes éveikben járó, magas jövedelmű nőknek, férfiaknak.

Kisebb magánklinikák szép számmal akadnak a fővárosban is. A belvárosi Ars Medica Lézerklinikának, amely kezdetben jószerével szemölcsök és anyajegyek lézeres eltávolításából élt, nemrég sikerült leszerződnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, az OEP-pel. Így jó néhány egynapos sebészeti beavatkozás egy fillérjébe sem kerül a páciensnek, de a műtéthez a szakorvosi konzultáción keresztül vezet az út, amelynek alkalmanként 10 ezer forint az ára - tudtuk meg az intézményt vezető Dömötör Gábor sebésztől. A sebészettel, nőgyógyászattal, plasztikai sebészettel, urológiával, ortopédiával, fül-orr-gégészettel, fogászattal foglalkozó intézmény szakrendeléseire főleg tehetős fiatalabbak látogatnak el. Dömötör ennek két okát látja: "Az egyik, hogy a klinika egyelőre csupán az interneten érhető el, a másik pedig, hogy az idősebbek általában jobban bíznak az állami ellátásban." Mivel a klinika pacientúrája így is nő, a vezető szerint "elengedhetetlen az intézmény bővítése."

Minden egy helyen (Oldaltörés)HVG
Nem minden beavatkozást támogat az OEP. A benőtt körömszélek eltávolítása egyenként 20-25 ezer forintba kerül, egy festékes anyajegytől 8-18 ezer forintért válhat meg a páciens, a hajszálerektől való megszabadításért pedig régiónként 40-50 ezer forintot kell fizetni. Ha valaki az egész arcáról szeretné eltüntetni a csúnya hajszálereket, 180-220 ezer forintos számlára számíthat. Az OEP által ebben az intézményben ugyancsak nem támogatott mandulaműtét esetében 130 ezer forintot hagyhat a beteg a klinika recepcióján. A beavatkozás költségéhez hozzáadódhat az altatás 80 ezer forintos díja, illetve az éjszakánként 30 ezer forintot kóstáló ápolás. Az ugyancsak gyakori esetnek számító orrpolipműtét - altatás és ápolás nélkül, melyek költségei megegyeznek a fentiekkel - 130 ezer forintba kerül.

Budapest egyik legfényűzőbben berendezett egészségügyi intézménye a belvárosi Dr. Rose Medical Center. Itt egy nagy laborvizsgálatért - amely magában foglalja a hematológiai vizsgálatot, az anyagcsere-paraméterek elemzését, a vese- és májfunkciómérést, a vérzsírok és az ionok vizsgálatát, valamint a teljes vizeletvizsgálatot - 40 ezer forintot kérnek. A kislaborért, ahol a vérképet és -süllyedést mérik, 18 ezer forintot kell a klinika portáján hagyni. A vércsoport meghatározása 19 ezer, egy teljes vérképvizsgálat 18 ezer, a mellkasi röntgen 15 ezer, a vércukormérés és a vizeletvizsgálat egyaránt 5 ezer forintba kerül. "A topmenedzserek naptárjába nem fér bele, hogy heteken keresztül egyik szakrendelőből a másikba szaladgáljanak. Nálunk mindezt egy helyen, akár egyszerre elintézhetik" - reklámozza intézményét Illanitz Elemér szülész-nőgyógyász, a klinika igazgatója. A saját műtővel rendelkező intézményben a legtöbben a szűrési csomagokat keresik, de húszféle szakrendelés is várja a látogatókat. Egy egyszerű szakvizsgálat ára 20 ezer, egy nyolc területre kiterjedő komplex menedzserszűrésé 260 ezer forint.

Szintén előkelő környéken, a budai XII. kerületben található az Istenhegyi Magánklinika. A kilencesztendős intézményben fél éve végeznek OEP-finaszírozású egynapos nőgyógyászati, urológiai és sebészeti műtéteket. A páciens csupán a kényelmi és a hotelszolgáltatásért fizet: aki 24 órát tölt itt, annak bukszája 40 ezer forinttal lesz könnyebb. Az EKG már 5 ezer forintból megúszható, ám a "biciklizős" terheléses vizsgálatért 12 ezret, a 24 órás EKG-monitorozásért 15 ezret kérnek. A műtét előtti kivizsgálás, a belgyógyászati vizsgálat, a labor, az EKG, a röntgen, illetve az altatás száz forint híján 22 ezerbe kerül.

Magánklinikák a fővároson kívül (Oldaltörés)


A Telki Kórházban és az Ars Medica Lézerklinikán jutalékos rendszerben dolgoznak az orvosok - az utóbbi intézményben például minden beavatkozás árának a 35 százalékát kapják. Sok helyütt attól is függ a dokik jövedelme, hogy milyen gyakorisággal rendelnek vagy műtenek az intézményben: a főnökök a minél gyakoribb megjelenést ösztönzik. A legtöbb orvos másodállásban rendel a klinikákon, ám aki főállást vállal, az baj esetén sokszor ingyen veheti igénybe a klinika teljes szolgáltatási palettáját.

Fogászati kezelés. Borsos árak 
© Dripnet
Már régóta maszekban nyomja az ipart a fogorvosok többsége , de a fogászati klinikák nem olyan rég jelentek meg a palettán. A zuglói Kiwa Dental Fogorvosi és Fogtechnikai Magánklinikát vezető Kiss Endre szerint manapság már a fogszervizpiacon is erős a verseny, ezért igyekeznek jó szakembergárdát tartani s kiszolgálni a betegek igényét olyasmiben is, hogy nem küldözgetik őket fogröntgenre vagy más leletekért partnerintézményekhez.

Magánklinikai élet van a fővároson kívül is. A szegedi MediCenter Szakorvosi Intézetben a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsereszűrés díja 11 880, az általános áttekintő szűrővizsgálaté 21 670, a cukorbetegség-szűrővizsgálaté 19 250 forint, míg a prosztatarákszűrésért 19 250 forintot, a nőgyógyászati tesztért pedig 21 120 forintot számolnak föl. A több mint húsz szakterület orvosait foglalkoztató győri Kardirex Egészségügyi Központban egy nőgyógyászati, egy urológiai vagy egy belgyógyászati vizsgálat után 6 ezer forinttal lesz vékonyabb a beteg pénztárcája, de annak, aki egy hónapon belül visszatér, csak 4 ezer forintot kell fizetnie. A bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti vizsgálatok elsőre is csak 5 ezer forintba kerülnek, a szemészeten 4 ezret kóstál egy vizit. A központban végzett laborvizsgálatokat 1500-4000 forintért mérik.

A kecskeméti 4D Ultrahang Diagnosztika magánrendelőben a belgyógyászati ultrahangvizsgálatok 8 ezer forintba, az emlővizsgálat ugyanennyibe, a pajzsmirigy, a lágyrész és a prosztata ultrahangos megtekintése 6 ezer forintba kerül. Egy nőgyógyászati ultrahangvizsgálat után 7 ezer forintot kell kiemelni a tárcából, a kivizsgálás, a rákszűrés és a citológia elvégzése után pedig további 7 ezer forintot. A Pécsett rendelő Michelisz László szülész-nőgyógyász előnyben részesíti a természetgyógyászati, homeopátiás módszereket, s betegeit megkísérli inkább gyógynövényekkel, semmint gyógyszerekkel kezelni, de mint mondja, az arány fele-fele. Egy látogatásért 5 ezer forintot számol föl, amelyet kiegészíthet a 15 ezer forint összértékű természetgyógyászati állapotfelmérés, a Voll-teszt, a hormonlabor, az egyéb laborvizsgálat, valamint a nőgyógyászati vizsgálat és az ultrahangvizsgálat.

MOLNÁR GYÖRGYI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Klinika a kisváros közepén

HVGAz egészségügy ott működik a legjobban, ahol a legmagasabb a privát szféra aránya - véli Seffer István, a kaposvári...

Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál

Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál

Világszerte megugrottak az élelmiszerárak

Világszerte megugrottak az élelmiszerárak

Megbüntette a Fradit az MLSZ

Megbüntette a Fradit az MLSZ

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

A Magyar Bírói Egyesület elhatárolódott a Handó Tündének írt hálálkodó levéltől

A Magyar Bírói Egyesület elhatárolódott a Handó Tündének írt hálálkodó levéltől

Adventi mesenaptár - december 4.

Adventi mesenaptár - december 4.