szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője az...

Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője az MTI-vel azt közölte, hogy sehol nincs még korcsolyázható jég a Balatonon, és még a legjobban befagyott kikötők jegére is tilos rámenni. A Balatonon a part mentén átlagosan 4-5 centiméteres jégréteg alakult ki, a parttól távolabb azonban még hullámzik a víz. Ha tovább hízik jég, néhány nap múlva sok helyen alkalmas lehet a téli sportolásra.
   
A figyelmeztetések ellenére több helyen is rámerészkedtek már az emberek a jégre, főként a déli part alacsony vízállású fövenyes strandjain. Nagy Jenő elmondta, hogy a járőröző vízirendőrök a kikötőkben korcsolyázókat büntethetik, de tevékenységük során a "szép szóval való meggyőzés", illetve a figyelmeztetés az elsődleges. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, mit kockáztatnak - figyelmeztetett.
   
A Velencei-tó jege sem alkalmas még sportolásra; azok, akik ennek ellenére rámerészkednek, veszélybe sodorják saját életüket - mondta az MTI-nek a tófelügyelő. Falussy Ferenc elmondta: a partok mentén 6,5-7 centiméter a jég vastagsága, de a nádasoknál - ahol a vízinövények lehullott levele miatt csak lassabban fagy be a tó - még ennél is vékonyabb, 3-5 centiméter körül lehet.
   
A tóhoz vezető utak mentén, illetve a parton több helyen táblákon figyelmeztetik a sportolni vágyókat a veszélyekre. Amennyiben beválik a meteorológusok előrejelzése, s tovább keményedik az idő, a jövő hét közepére elérheti a biztonságos tíz centimétert a jég vastagsága, és a hét végén megnyílhatnak a kijelölt jégpályák.
   
Az agárdi Pop Strandon egyelőre 6,5 centiméteres a jég vastagsága, ami ezen a hét végén még nem teszi lehetővé a jégpálya megnyitását, ha azonban tovább hízik a jég, egy hét múlva zenével, melegedővel, büfével várják a korcsolyázni, fakutyázni vágyókat - mondta el Turbók János, a Pop Strand főrendezője. 
   
Mivel a jég egyelőre nem elég vastag, a nádvágók sem dolgozhatnak még a tó belsejében. A tófelügyelő szerint a haszonnádat aratók is legfeljebb a jövő hét második felében kezdhetik meg a munkát a nádszigeteken.
   
Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, hogy az elkövetkező napokban nagy valószínűséggel tovább hízik a jég a tavakon. A meteorológus szerint az elkövetkező egy hétben "kemény fagyokra" kell számítani, és a hőmérő higanyszála várhatóan még nappal sem éri el a 0 Celsius-fokot.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól