szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

"A házat körbevették, Escobar a tetőn át próbált menekülni, ott...

Pablo Escobar portréja
©

"A házat körbevették, Escobar a tetőn át próbált menekülni, ott lőtték le" - idézte a párizsi Le Monde riportere Hector Jimenez medellíni idegenvezetőt.
   
A lottón a helybéliek és a látogatók gyakran megteszik a két számot, állítólag szerencsét hoz - ha nem is lehet pontosan tudni, miért éppen a drogbáró vesztét hozó két számról hiszik ezt. A 33 éves medellíni ügyvéd, aki egyébként az extrém sportok szerelmese, két éve hozta létre turistairodáját, amikor egy kanadai, aki ejtőernyőzni és raftingolni jött a környékre, addig bombázta a kokainmaffia vezetőjére vonatkozó kérdéseivel, amíg meg nem szervezett számára egy kirándulást a városban és el nem mondott mindent, amit tudott a félelmes, ám lenyűgöző személyről. Tudta, hogy a drogbáró a világ hét leggazdagabb emberének egyike volt? - kérdezte a kanadaitól, aki el volt ragadtatva.
   
Azóta a Pablo Escobar City Tour a város egyik turisztikai nevezetességévé vált. A vendégek felkapaszkodnak a Medellín Experience iroda terepjárójára és megtekintik Envigado külvárost, ahol a drogbáró felnőtt. Szülőháza helyén már új betonépületek magasodnak, de az iskola, ahol anyja tanított, még megvan.
   
Irány az Itagui temető, ahol Pablo Escobar és családtagjai alusszák örök álmukat, együtt a drogvezér idős cselédjével és a hozzá mindvégig hű Citron nevű testőrével. A pálmák árnyékában lévő kriptán mindig virágok díszelegnek. "Nem ritka, hogy imádkozókat találunk itt" - mondja az idegenvezető. Escobarnak még mindig sok a csodálója.
   
A maffiavezér egy időben politikai karrierről álmodozott, és a környéken több mint 500 házat építtetett a nincsteleneknek. A szerencsések hajlamosak megfeledkezni arról, hogy jótevőjük könyörtelen gyilkos.
   
Amikor Washington nyomására a kolumbiai állam hadjáratot indított Escobar narkóbirodalmának felszámolására, a bandita bombákkal és merényletekkel válaszolt. A bérgyilkosok a leszámolások előtt mindig gyertyát gyújtottak a helybéli kis Sabaneta-templomban, a Szűzanya segítségét kérték ahhoz, hogy golyóik ne tévesszenek célt.
   
A városi vezetés tagjai gyanakodva fogadták a Medellín Experience túráit. Az idegenvezető arról próbálja meggyőzni őket, hogy nincs szó a bűnöző magasztalásáról, éppen ellenkezőleg, személye csak alkalmat nyújt arra, hogy elmesélhesse a város igazi történetét, azt, hogy milyen poklot élt meg és mivé vált mára. "Ma Medellín egyike a földrész legdinamikusabb és legbiztonságosabb városainak" - hangoztatja Hector Jimenez. És emlékeztet arra, hogy Fernando Botero, a világhírű kolumbiai művész, aki szintén Medellín szülöttje, megfestette Pablo Escobar halálát.
   
A kép látható a város múzeumában. "Akár tetszik, akár nem, Pablo Escobar tette világhírűvé a várost" - vélekedik a túra vezetője.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban