Nem jó ötlet az üdülési csekk adóztatása

Nem jó ötlet az üdülési csekk adóztatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

A Nemzeti Turisztikai Bizottság kéri a döntéshozókat, hogy mérlegeljék...

Egy újabb adó?
©

A Nemzeti Turisztikai Bizottság kéri a döntéshozókat, hogy mérlegeljék az egyik dinamikusan fejlődő nemzetgazdasági ágazat, a turizmus érdekeit az üdülési csekkre vonatkozó pénzügyi szabályozás módosításakor. "A szakma nevében kérjük az eddigi álláspont felülvizsgálatát és az üdülési csekk adó- és járulékmentességének fenntartását" - fogalmaznak a közleményben.
   
Gyurcsány Ferenc a múlt héten vetette fel azt, hogy megadóztatnák a jelenleg még adómentes béren kívüli juttatásokat, köztük az üdülési csekket és az étkezési hozzájárulást.
   
A Nemzeti Turisztikai Bizottság (korábbi nevén Országos Idegenforgalmi Bizottság) hétfői közleménye szerint az elmúlt években az üdülési csekk egyre szélesebb körű felhasználása jelentősen fellendítette a belföldi szálláshelyek kihasználtságát, a belföldi turisztikai célú utazásokat, a lakosság számos turisztikai, életmódjavító, kulturális és egészségmegőrző szolgáltatást vett igénybe.
   
Ezek révén a belföldi turizmus és a szorosan hozzá kapcsolódó ágazatok biztos piachoz és fejlődési perspektívához jutottak, ami számos fejlesztést indukált. A csekkfelhasználásnak része volt abban, hogy az elmúlt években a turizmus megőrizte gazdasági pozícióit és pénzügyi egyensúlyát. Az üdülési csekk hozzájárul az ágazat "kifehérítéséhez", a felhasznált szolgáltatások révén az áfa és iparűzési adó összegének növeléséhez - mutat rá az NTB.
   
A bizottság szerint a tervezett változtatások megakasztanák ezeket a kedvező folyamatokat, s az amúgy is nehezebb gazdasági környezetben – amikor a szakma nemzetközi elemzései a külföldi beutazások visszaesését, de legalábbis stagnálását prognosztizálják – visszaesne a belföldi vendégforgalom. Igen nehéz helyzetbe kerülne a turizmus alapágazatának tekintett szállodaipar is. Megrendülne az érintett vállalkozások pénzügyi helyzete, megjelenne az ágazatot eddig elkerülő munkanélküliség, és nem kizárt a tömeges vállalkozói ellehetetlenülés, akár a csődhullám sem. Nem utolsósorban leállnak az ágazat versenyképességét nemzetközi szinten erősítő fejlesztések - hangsúlyozza közleményében a testület.

MTI