szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Indiai kalandozásaim során mindig felmerült az a kérdés, hogy vajon egy indiai hegyi...

©

Indiai kalandozásaim során mindig felmerült az a kérdés, hogy vajon egy indiai hegyi túra mennyivel kerül többe, mint egy tátrai, vagy egy alpesi. Az odautazás költsége jelentősen felsrófolja az egészet. Egy Budapest – Delhi – Budapest repülőjegy most nagyjából százezer Forintba kerül, plusz az illetékek. De ha már az ember ott van, akkor teljesen fölösleges azon töprengenie, hogy mennyi ideig maradjon. A válasz kézenfekvő, minél tovább! Határt csak a főnökünk vagy a kivett szabadságunk ideje szabhat. Az Indiában eltöltött napok számával ugyanis az egész tartózkodásunk relatíve egyre olcsóbb lesz. Az ottani árak egész egyszerűen köszönő viszonyban sincsenek az itthon megszokottakkal.

Ha teljesítetted a hegyi túrázást, akkor bőségesen marad még pénzed, hogy a hegyek és a szerzetesek után kicsit belefeledkezz a nem kifejezetten útikönyvekből ismert látnivalókba. Kikapcsolódásnak, pihenésnek és nem utolsó sorban kulturális feltöltekezésnek sem rossz élmény!

©

A következőkben megpróbálok összeszedni néhány ötletet, a ha már Indiában vagyok, hogyan nézzek körül kezdetű kérdésre. Ez alkalommal a Himalája déli lejtőjén sorakozó egykori hegyi üdülőhelyeket szeretném méltatni.

Indiában március közepétől egyre forróbbá válik az idő. Májusban már több tízezren szenvednek a nappali 40-45 fokos hőségtől, és egyre jobban várják a monszun évszak megérkezését, ami rendszerint az európai vakáció kezdetén szokott beköszönteni. Ladakhban ennek semmilyen hatását nem lehet érezni a Himalája fővonulata miatt, de egész Indiában ilyenkor borult, nagyon párás idő és sokszor végeláthatatlanul szakadó monszuneső fogad. Ezt az egykori British Raj angol tisztjei és hivatalnokai sem szerették, ezért a Himalája déli lejtőjén egészen komoly üdülőközpontokat építettek ki. Ezek az úgynevezett Hill Station városok.

Aki elviselhetetlennek tartja a forró száraz évszakot, az ilyenkor felköltözik azokba a szállodákba, amelyek közül sokat még a brit időkben építettek. Március és június között ezek a szállodák zsúfoltak és európaihoz hasonló árfekvéssel dolgoznak.

©

Az európai nagy vakáció idején, amikor már monszun tombol egész Indiában, ezekből a szállodákból elköltöznek a turisták és kitör az off-season, a holt szezon. Egy spórolós, kalandokra vágyó turista ilyenkor kifoghat akár 80-90%-os kedvezményt is. Ha pedig szerencséje van, akkor még néhány napos szikrázó napsütést is a monszun évszak kellős közepén.

Ha valaki Ladakh irányából tér vissza a Hindusztáni-alföldre, akkor az első jelentősebb hegyi nyaralóhely Manali. Önmagában egy nem sokat ígérő kisváros, amely inkább a magukat a hetvenes évekből itt felejtett hippikről és az izraeli turistákról híres. Vannak olyan éttermek is, ahol csak héber nyelvű étlapot lehet találni. A környék legszebb panorámájával büszkélkedik, luxushotelek és kasmíri szőnyegkereskedők között kanyarog az út a főutcán, európai stílusú pizzázót, sőt lengyel sörözőt (!) is lehet találni. A település határában van egy csodaszép hindu templom, és a szomszéd faluban mindössze 4 km-re még gyógyvizű fürdő is található. A monszun évszakban lezuhannak a szállodai árak, és volt, hogy mindössze 10-12 Eurónak megfelelő összegért teraszos, panorámás lakosztályt tudtam kifogni...

A teljes cikk a Kalandtúra Blog-on olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyanúsítotti kihallgatás is volt már a kamu doktorival lebukott intézményvezető ügyében

Gyanúsítotti kihallgatás is volt már a kamu doktorival lebukott intézményvezető ügyében

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

Esküvői videót forgatott egy menyasszony, amikor felrobbant a bejrúti tűzijátékraktár

Esküvői videót forgatott egy menyasszony, amikor felrobbant a bejrúti tűzijátékraktár