szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon az elmúlt években elindult valami, aminek ez az étteremkalauz is...

Magyarországon az elmúlt években elindult valami, aminek ez az étteremkalauz is része - vélekedett a kötet szakmai szempontrendszerét kidolgozó gasztronómiai szakíró. Mint emlékeztetett, a tavalyi, első kiadás sikere még az alkotók várakozásait is felülmúlta, hiszen a majdnem 10 ezer példányban megjelent könyvet újra kellett nyomni.
   
"Fontos volt, hogy megszülessen egy ilyen étteremkalauz, mindenekelőtt azért, hogy vége legyen annak a ködösítésnek és önámításnak, amely évtizedeken át visszahúzta a magyar gasztronómiát" - fogalmazott Molnár B. Tamás. Elmondása szerint a kiadványt hiteles, független tükörnek szánták, amely a laikusoknak, turistáknak vagy a szenvedélyes étteremlátogatóknak is megbízható képet nyújt.
   
Mint a gasztronómiai szakíró megjegyezte, alakulóban van egy étteremtulajdonosokból és szakácsokból álló új csoport, amelynek tagjai immár együttműködnek olyan mindennapi munkákban, mint az anyagbeszerzés, a szakácsok képzése, valamint megosztják egymással tapasztalataikat.
   
A kötet összeállításában tesztelőként is közreműködő Christian Meyer nemzetközi éttermi inspektor úgy vélte, megindult egy tisztulási folyamat a magyarországi éttermek mezőnyében: "meggyőződésem, hogy a jó minőséget produkálók fognak életben maradni, mindegy, csúcsgasztronómiát nyújtó vagy egyszerű kisvendéglőkről van szó".
   
A világ legrangosabbjaként számon tartott étteremkalauzánál, a Michelinnél 22 évig dolgozó szakember kiemelte a magas minőségű alapanyagok használatának fontosságát, és felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy miközben számos magyar termelő exportálja termékeit, nem kevés magyar séf külföldről kénytelen alapanyagokat beszerezni. "Ha a kocsinkba nem olcsó olajat teszünk, magunkba se +töltsünk+ silány ételeket" - fogalmazott.
   
Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa elmondta, az étteremkalauz idei kiadásában angolul és németül is feltüntetik az értékelés kritériumait, így a Budapestre látogató külföldieknek is hasznos lehet a kiadvány.
   
A vállalat vezetője a könyvbemutató végén bejelentette: a kalauz szerkesztői szerint 2009 legjobb étterme a budapesti Costes lett 15 ponttal, ami már Michelin csillagos teljesítménynek számít. A második helyen a viszi Chateau Visz (14,5 pont) végzett, míg a harmadik helyezést a fővárosi Csalogány26 vendéglő (14 pont) érte el.
   
A kötet bemutatóján jelen volt az európai szakácsszövetség, az Euro Toques elnöke, Ulrich Schassberger is, aki a szervezet frissen megalakult magyarországi sejtjének vasárnapi ülésére érkezett Budapestre.
   
Mint a szerkesztők az előszóban közlik, az Alexandra kiadványa formailag az egyik legnagyobb francia gasztronómiai kalauz, a GaultMillau 20 pontos rendszerét veszi alapul, rövid szöveges leírást és értékelést is ad. A pontozási szisztéma kialakításánál fontos szempont volt, hogy a hazai teljesítmény Európa, sőt a világ többi részével közvetlenül összevethetővé váljon.
   
A tesztelők külföldet megjárt hivatásos szakácsok, szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók voltak.

MTI

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

travelline.hu Plázs

Bormarketing a fellegekben

A magyar nemzeti légitársaság hagyományosan nagy gondot fordít arra, hogy utasainak...