szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A szavazásra feltett két szobor egyike egy söröskorsó - ennek egyelőre még csak...

A szavazásra feltett két szobor egyike egy söröskorsó - ennek egyelőre még csak a makettje készült el -, amellyel Sörös Rita a városrész névadójának Donner János (1814-1876) serfőző mesternek állítana emléket. A másik Weeber Klára munkája, amely egy eredetileg is szökőkútnak készült kőkompozíció, és jelenleg egy kevesek által látható belső udvarban áll.
 
A városháza honlapján közzétett felhívásra több mint háromezren válaszoltak, ám miután a voksok fele-fele arányban megoszlottak, Szita Károly polgármester a Kaposvári Városszépítő Egyesületet állásfoglalását kérte. A mintegy három évtizedes múltra visszatekintő civil szervezet a söröskorsó mellett döntött.
   
Az indoklásban Vékony László elnök azzal érvelt, hogy két felkínált lehetőség közül egyértelműen a söröskorsó tervét tartják kifejezőbbnek és karakteresebbnek, ezért ennek a szobornak az elhelyezését támogatják.
   
A döntést a városháza elfogadta, és ennek alapján műszaki igazgatósága a napokban közzé is teszi a szökőkút elkészítésére vonatkozó ajánlattételi felhívást.
   
A körforgalom építése amúgy jó ütemben halad, úgyhogy rövidesen újabb szökőkút díszíti Kaposvárt. A somogyi megyeszékhelyen ez már nem is meglepő, hiszen az utóbbi időben átadott körforgalmú csomópontokban, megújult köztereken szinte mindenütt szökőkút áll. A kaposváriak az elsőre még rácsodálkoztak, majd megtetszett az ötlet. Olyannyira, hogy a donneri körforgalom közepére már kifejezetten lakossági kérésre kerül szökőkút.
   
A városban jelenleg tucatnyinál is több szökőkút található - az elsőt 1913-ban a Csiky Gergely Színház előtti téren a Kaposvári Szépítő Egyesület állíttatta -, így lassan az egykor virágos jelzővel illetett, majd néhány évtized után erre a titulusra - hazai és nemzetközi elismeréssel is igazoltan - ismét rászolgált megyeszékhely újabb jelzővel gazdagodhat: a virágos Kaposvárt a szökőkutak városaként is emlegethetik majd.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!