szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását - közölte izraeli kutatók eredményét a LiveScience című amerikai tudományos portál.

"Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa. Ez azonban nem mindig van így.

Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását. A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák. Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A kávé és tea csökkenti a rák kockázatát

Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók.

MTI Tech

Öngyilkos pálmafát és koffeinmentes kávécserjét is felfedeztek tavaly

Borsónyi csikóhal, koffeinmentes kávécserje és hajlakkban élő baktérium. Néhány különlegesség a 2008-ban újonnan leírt fajok tízes toplistájáról, melyet a hétvégén mutatott be az Egyesült Államokban egy tudóscsoport - írja a LiveScience című internetes tudományos portál.

hvg.hu Plázs

Mennyi kávét iszunk?

A magyar lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó, sokan – főként 30 év felett – több csészével is isznak naponta. A kedvenc továbbra is az eszpresszó, olyannyira, hogy az árát sem nézzük – derül ki a GfK felméréséből, amely a magyar kávéfogyasztási szokásokat kutatta.