Tetszett a cikk?

Az a tény, hogy Magyarországon meglehetősen alacsony a tej-, és tejtermékfogyasztás, azoknak a véleményeknek is köszönhető, amelyek azt hangoztatják, hogy a tej nem az erő és az egészség forrása. A fogyasztók gyakran tanácstalanok. A fehér ital táplálkozás-élettani jellemzőinek bemutatásával a döntésben szeretnénk segíteni.

Az immunrendszer javításért

A tejfehérje a tej kalciumtartalmával összefüggően fejti ki kedvező hatását az immunrendszerre. Vizsgálatok igazolták a tejben található egyik zsírsav, a mirisztinsav immunrendszert erősítő hatását is.

Egyes diétákban a tej is jelentős szerephez jut

A tej zsírja előnyös gyomor- és bélbetegségekben szenvedőknek. A túró kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amely a májbetegek részére teszi javasolttá a fogyasztását. A savanyított tejtermékek, például író, aludttej, joghurt, kefir egyes gyomorpanaszokra is kiváló. A reszelt sajt, vaj és tejszín erősítő hatású, roborálásra ajánlott.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online egészségportálján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Mi van a tejben?

A tejről azt gondoljuk, hogy tiszta és egészséges, a természet ajándéka, pedig napjainkban már nem sok köze van a zöld rétekhez. Egy tehén napi 60 liter tejet is adhat. Mielőtt az üzletekbe kerül, alkotóelemeire bontják, többször átöntik, pumpálják, összerázzák, keverik-kavarják, majd végül újraegyesítik alkotórészeit.

hvg.hu Plázs

Mennyi tejre van szükségünk?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás része a naponta elfogyasztott fél liter tej vagy kalciumtartalmában ennek megfelelő tejtermék. A tej világnapja alkalmából ezen a héten ízletes és tápláló italunkról, a tejről ejtünk néhány szót, illetve különleges tejes recepteket ajánlunk.