szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Róna Iván elmondta: 2009.

Róna Iván elmondta: 2009. komoly válságév volt a turizmusban, az előrejelzések az év elején globálisan 20-30 százalékos visszaesést jósoltak mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számában, Magyarországon azonban ennél szerényebb mértékű a csökkenés.
   
A tavalyi 20 millió, kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakához képest 2009 első tíz hónapjában átlagosan tíz százalékos csökkenés tapasztalható - mondta el az MTI kérdésére a vezérigazgató. A belföldi turisták viszonylatában nyolc, a külföldiekében pedig tizenegy százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák. A visszaesés oka, hogy a válság következtében jelentősen csökkent az utazásra fordítható összeg nagysága.
   
Róna Iván úgy vélte: a magyar családok a "maradék-elvnek" a figyelembe vételével utaztak, ugyanakkor jó döntésnek nevezte, hogy a turisztikai vállalkozások és szolgáltatók a visszaesésre nem az árak csökkentésével, hanem a szolgáltatások minőségének emelésével reagáltak.
   
Bizakodóak vagyunk, hiszen a prognózisok szerint 2010 elején stagnálást, majd az év második felében fellendülést, akár két-három százalékos bevétel növekedést realizálhat a turisztikai ágazat - közölte a vezérigazgató, aki szerint a növekedés feltétele, hogy továbbra is minőségi szolgáltatással várják a belföldi, valamint a többi közt az üzleti ügyekben ide érkező külföldi vendégeket.
   
Az üzleti utazók a komolyabb és drágább szolgáltatásokat veszik igénybe, így naponta körülbelül ötször annyit költenek, mint az átlagosan 7 és 10 ezer forintot erre áldozó belföldi vendég - tette hozzá. Róna Iván szerint nem szabad elhanyagolni a magyar turistákat sem, mivel jelenleg ők teszik ki a teljes vendéglétszám 51 százalékát. A jövő évi cél, hogy a vendégéjszakák hatvan százalékát belföldiek töltsék el a szálláshelyeken.
   
A konferencia tájékoztató anyaga szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kereskedelmi szálláshelyein 93 ezer vendég összesen 190 ezer vendégéjszakát töltött el 2009 első kilenc hónapjában, ami 18 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az eltöltött vendégéjszakák 71 százalékát a belföldi vendégek vették igénybe, a legtöbb, 81 ezer vendégéjt pedig Nyíregyházán regisztrálták.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában