szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zöld tea ivása bizonyos védelmet nyújthat a tüdőrák ellen tajvani kutatók szerint.

A szakemberek klinikai vizsgálatokat végeztek több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával a kelet-ázsiai szigetországban, és megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze teát elfogyasztottak naponta. 

Azon dohányzók és nemdohányzók körében viszont, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata. A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt - idézte a ScienceDaily tudományos hírportál a szakemberek előadását egy amerikai rákkonferencián. 

A tudósok feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya is szerepet játszik a kockázati tendenciában. A teafogyasztók, akár dohányzók, akár nem dohányzók, ha az IGF1 nevű génnel bírtak, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok a teaivók, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen.

A zöld teát, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsiában széles körben fogyasztják. Számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén, ezt már korábban is a zöld tea fogyasztásával magyarázták.

Laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a zöld tea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védelmi hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot - írta a BBC hírszolgálata. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!