szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban; a Harvard Egyetem tudósai szerint e csodaszerek vissza is fordíthatják az idő előtt beindult káros folyamatokat. A kutatók a kérdéses ételeket széleskörűen tanulmányozva – korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve – bizonyították, hogy valóban működhet a fiatalító hatás.

Az egyik legjobb fiatalító szernek tűnik a vörösbor, legalábbis a harvardi tudósok szerint. Ám ez nem azt jelenti, hogy a vörösboros üveg gyakori társaságát élvezve visszaforgathatjuk az idő kerekét. Valójában a vörösbor egyetlen fő alkotóeleme teszi jóval fiatalabbá és élénkké az embert, ez pedig nem más, mint a resveratrol. A Harvard Egyetem által vezetett kísérletben – amelyről a Táplálkozás és Anyagcsere szakfolyóirat 2006-os 3. számában olvashatunk – azt találták, hogy a resveratrol képes meghosszabbítani a várható élettartamot minden élő szervezet esetében, legyen az penészgomba, féreg vagy muslica.

A csodaszer, úgy tűnik, hasonlóan dolgozik, mint a drasztikus kalóriacsökkentés. A kalóriák drámai mérséklése pedig meghosszabbítja az életet. A piacon természetesen számtalan resveratrol étrendkiegészítő található, de a tudósok azt ajánlják, hogy körültekintően válasszunk, mert csak a jó minőség garantálja a sikert.

Fiatalító falatok. Édesszájúak előnyben
©

Hasonló csodaszernek kiáltják ki a kutatók az étcsokoládét is. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap csokoládét kellene enni. A kedvelt édesség valódi előnyét az antioxidánsok jelentik, amelyek az aktív összetevőkben találhatók. A tanulmány a csokoládéról és összetevőiről szóló, 1996 és 2005 között publikált 136 tudományos cikket vizsgált át. A mostani elemzés azt találta, hogy napi 50 gramm étcsokoládé 10,5 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul az étcsokievéssel 19 százalékkal csökkenthetjük az esélyét annak, hogy szívbetegségben halunk meg. Az étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket világszerte az öregedésért felelőssé tett szabadgyökök ádáz ellenségeként tartanak számon. Ha antioxidánsokat eszünk, fiatalabbaknak nézünk ki, és annak is érezzük magunkat. És semmi sem tartalmazza ezt az anyagot magasabb koncentrációban, mint a tiszta kakaókivonat.

Szintén hatásos fegyver lehet az öregedés ellen a zöld tea. A nőkkel foglalkozó folyóirat, a Harvard Women's Health Watch októberi száma szerint a zöld tea hatásának titka a nagy mennyiségű flavonoidban keresendő. A zöld tea kiváló forrása a katekineknek. A kémcsövekben a katekinek sokkal erőteljesebbnek bizonyultak abban, hogy megállítsák a sejtek oxidatív sérülését, mint a C és E vitaminok, és úgy tűnik, hogy további gyógyító hatásaik is vannak. A tanulmányok azt találták, hogy kapcsolat van a zöldteafogyasztás és bizonyos rákfajták – bőr-, mell-, tüdő-, bél-, gége-, hólyag-  – kockázatának csökkenése között.

A zöld és fekete teát fogyasztók további előnyökre is számíthatnak: rendszeres teázással például a szívbetegségek kialakulása is csökken. A zöld, fekete és oolong teák antioxidánsai segítenek megállítani az LDL, a rossz koleszterin, és növelik a HDL, a jó koleszterin szintjét, valamint javítják az érrendszer működését. Egy kínai tanulmány szerint, amelyet nemrég publikált a belgyógyászati szaklap, az Archives of Internal Medicine, 46-65 százalékkal kevesebb a magasvérnyomás kockázata az e teákat rendszeresen fogyasztók körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A vörösborban a hosszú élet titka?

Pécsi kutatóknak az országban elsőként sikerült feltárni a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és megállapítani: a piros szőlő héjában található transz-rezveratrol elnevezésű polifenol gátolja a DNS körüli fehérjék károsodását.

MTI Plázs

Miért együnk étcsokoládét?

A fekete étcsokoládé javítja a koszorúerek állapotát és kedvezően befolyásolja a véralvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék működését, állapította meg egy svájci kutatócsoport Roberto Corti vezetésével. Eredményeiket a szívgyógyászat vezető folyóirata, a Circulation közölte.

MTI Plázs

Fiatalítja a szívet a vörösbor

A vörösbor egyik alkotórésze, a reszveratrol fiatalon tartja az idősödő egerek szívét. A szívmelengető tudományos hírt tízoldalas tanulmányban közölte a PLoS ONE folyóirat.

Medipress Plázs

Mi ellen véd a zöld tea?

Egy japán tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti a szív- és keringési betegségek illetve az ezek következtében fellépő halálozás kockázatát. A több mint negyvenezer résztvevővel készült kutatás azt is kimutatta: ugyanez nem igaz a rák kialakulására illetve az ezzel kapcsolatos halandóságra.

MTI Plázs

Vörösborral a gyulladások ellen

Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk, jelzi egy vasárnap közzétett tanulmány.

hvg.hu Plázs

Zöld tea, a hosszú élet titka

Egy, több mint negyvenezer önkéntes bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok, akik sok zöld teát isznak, tovább élnek, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán fogyasztják ezt az italt.

M4 helyett: 420 lóerős lett a BMW M440i

M4 helyett: 420 lóerős lett a BMW M440i

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Amint jön a válság, a nők munkája nagyobb veszélybe kerül

Amint jön a válság, a nők munkája nagyobb veszélybe kerül