szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb kalciumforrás. A nyerstej egészséges és több benne a tápanyag, mint pasztörizált, homogénezett névrokonában. A fehér ital fogyasztása számos betegség kialakulásáért felelős. Ez csupán három olyan ellentmondásos megállapítás, amelyet a leggyakrabban hangoztatnak a tejfogyasztás kapcsán. Kik és miért mondják, illetve mennyi valóságtartalma lehet e kijelentéseknek? Ütköztettük az álláspontokat.

K. Attila tizennégy éves korától naponta két literrel megivott abból a házitejből, amit előzőleg rendszerint a falubéli kistermelőtől vásárolt. A tejet fogyasztás előtt felforralta és lehűtötte; egy idő után már víz helyett is azt itta, mígnem tejfüggővé vált. Elmondása szerint nemcsak szerette az ital ízét, de ennek tulajdonította kikezdhetetlen immunrendszerét is. Egyedül az zavarta, hogy nagyon izzad, felesége pedig arra panaszkodott, hiába mossa magas hőfokon férje ruháit, nem tűnnek el az izzadságfoltok. Élelmiszermérnök barátja tanácsára próbaképpen pár hétig felfüggesztette a tejivást, egy hét után megszűntek az izzadásos tünetei.

Ha kíváncsi a cikk folytatására, kattintson!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Plázs

Nyolc ok, miért igyunk tejet

Az a tény, hogy Magyarországon meglehetősen alacsony a tej-, és tejtermékfogyasztás, azoknak a véleményeknek is köszönhető, amelyek azt hangoztatják, hogy a tej nem az erő és az egészség forrása. A fogyasztók gyakran tanácstalanok. A fehér ital táplálkozás-élettani jellemzőinek bemutatásával a döntésben szeretnénk segíteni.

MTI Plázs

Mióta iszunk tejet?

A tejcukor (laktóz) emésztésének képessége az állattenyésztő közösségek tagjainál alakult ki hét és fél évezrede Közép-Európában, s nem a kontinens északi felén élőknél, mint korábban feltételezték - derült ki egy brit kutatásnak köszönhetően.

hvg.hu Plázs

Mi van a tejben?

A tejről azt gondoljuk, hogy tiszta és egészséges, a természet ajándéka, pedig napjainkban már nem sok köze van a zöld rétekhez. Egy tehén napi 60 liter tejet is adhat. Mielőtt az üzletekbe kerül, alkotóelemeire bontják, többször átöntik, pumpálják, összerázzák, keverik-kavarják, majd végül újraegyesítik alkotórészeit.

hvg.hu Plázs

Mennyi tejre van szükségünk?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás része a naponta elfogyasztott fél liter tej vagy kalciumtartalmában ennek megfelelő tejtermék. A tej világnapja alkalmából ezen a héten ízletes és tápláló italunkról, a tejről ejtünk néhány szót, illetve különleges tejes recepteket ajánlunk.