szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grönlandi eszkimók, vagy a japán halászok egészséges szívüket a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetik – a tényt tudományos megfigyelések is igazolják. Az említetett népcsoportoknál jóval kisebb a szív- és az érrendszeri betegségek előfordulása, mint azoknál – s ide tartozunk mi magyarok is –, ahol ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg. De ez nem volt mindig így.

A középkori Európában jóval többször került halétel az asztalra, mint manapság, mivel az egyház által előírt húsmentes napokon legfeljebb csak halat lehetett enni. Magyarországon ebben az időben a csuka volt a legnagyobb becsben tartott hal, de télen a tengerből a folyóinkba úszó viza is kedvelt fogásnak számított. Egy 16. századból származó erdélyi szakácskönyv leírásból még az derül ki, hogy a magyarok ételei között hangsúlyos helyet foglaltak el a halféleségek.

Bár érezhető némi változás abban, hogy a halat már nem csak rántott, sült, vagy éppen halászlé formájában iktatjuk be a menübe, még mindig általános, hogy főleg karácsony környékén jut eszünkbe, itt az ideje egy finom halvacsorának.

S ha már karácsonyi készülődés, jusson eszünkbe, hogy a halvásárlásnak is vannak fontos szabályai, amit nem árt szem előtt tartani. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Hogyan hat agyműködésünkre a halfogyasztás?

A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata - derült ki egy felmérésből, melyet hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős ember megkérdezésével végeztek.

MTI Plázs

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy fejlődését

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy robbanásszerű fejlődését kétmillió évvel ezelőtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján.

MTI Plázs

Áldás és átok a halfogyasztás

A koszorúérbetegség kockázata zsíros halak rendszeres fogyasztásával csökkenthető, de a világ halállományát a jómódú országok fokozódó halhúsigénye néhány évtized alatt veszélyesen károsíthatja. A riasztó kilátásokat ismertető dolgozatot a Canadian Medical Association Journal közölte.