szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyobb a klinikai depresszió kialakulásának kockázata azoknál, akik agyában kevesebb termelődik egy, az étvágyat és a stresszt szabályozó vegyületből - közölték amerikai kutatók.

A Michigani Egyetem kutatói az Y-neuropeptid (NPY) mennyiségét vizsgálva megállapították, hogy az biomarkerként jelezheti a súlyos depresszió megjelenésének kockázatát. "Úgy tűnik, hogy ez eltérő mechanizmus, független a depresszió kutatása során korábban találtaktól, melyekben a szerotonin, a dopamin és a norepinefrin játszanak szerepet" - magyarázta Jon-Kar Zubieta, az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálatban először is három csoportba osztották a résztvevőket aszerint, hogy kevés, közepes mennyiségű vagy sok NPY termelődik szervezetükben. Ezt követően mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) követték a vizsgálatba bevont emberek agyi aktivitását, miközben semleges (pl. anyag), negatív (pl. gyilkos) és pozitív (például remény) tartalmú szavakat mutattak nekik. A negatív töltetű szavakra az alacsony NPY-szintű embereknél erős aktivitást észleltek a homloklebeny elülső részében, amely az érzelmek feldolgozásában játszik szerepet, ugyanakkor a magas NPY-szintű csoportban lévők jóval kevésbé erőteljes válaszreakciót mutattak.

A második tesztben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy miként írták le érzelmi állapotukat az alanyok egy stresszhatás előtt és után. A stresszhatás egy mintegy 20 perces, közepes erősségű fájdalom volt, amelyet úgy váltottak ki, hogy sóoldatot fecskendeztek az állkapcsot mozgató izmokba. Az első csoportba (alacsony NPY-szint) sorolt emberek a fájdalom előtt és után is több negatív érzésről számoltak be, ami azt jelzi, hogy érzelmileg jobban bevonódtak, miközben a fájdalomra számítottak és akkor is, amikor közvetlenül utána az átélt élményeikre reagáltak.

A kutatók végül megvizsgálták klinikai depresszióval élő és attól nem szenvedő emberek genotípusát, és azt találták, hogy a depressziósak között "túlreprezentáltak" volt az alacsony NPY-szintű emberek, akiknél a neuropeptid alultermelődött.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet

A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, megerősítve azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek összefüggésbe hozták a mentális betegséget a rossz minőségű gyorsételekkel.

MTI Plázs

A depressziós sebész ritkán kér segítséget

Műhibák, kiégés és depresszió áll annak hátterében, hogy a sebészek körében nagyobb az öngyilkosságot fontolgatók aránya az átlagnépességhez viszonyítva, miközben segítségért is ritkábban fordulnak.

Meteoklinika Itthon

Depressziós hét vár ránk

Hétfőtől a szél- és frontmentes időjárásnak köszönhetően növekszik a ködhajlam, a felszínközeli légrétegekben pedig feldúsulnak a szennyezőanyagok is. A légúti megbetegedésekben szenvedők panaszai fokozódhatnak.