szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi óvodába járók közül jelenleg egyetlen kisgyermeket ápolnak meningococcus fertőzés miatt kórházban, a másik két, kórházi ápolásra szoruló óvodásnál kizárták az agyhártyagyulladás gyanúját.

Nincs agyhártyagyulladás-járvány Halásztelken, a helyi óvodába járók közül jelenleg egyetlen kisgyermeket ápolnak meningococcus fertőzés miatt kórházban, a másik két, kórházi ápolásra szoruló óvodásnál kizárták az agyhártyagyulladás gyanúját - közölte a Pest megyei tiszti főorvos hétfőn az MTI-vel.

Homor Zsuzsanna tájékoztatása szerint miután a múlt szombaton megkapták a bejelentést arról, hogy a halásztelki Tündérkert Óvodából egy kislány fertőző agyhártyagyulladásban szenved, a családtagokat és a kislány óvodai csoporttársait 2 napig szedendő ingyenes antibiotikummal látták el. (Az előírás szerint a beteggel a megelőző 10 nap során szoros kontaktusba kerülő személyeket kell antibiotikumos védelemben részesíteni.)

Az óvoda többi csoportjából azok, akiknél szintén indokolt a fokozott védelem, hétfőn kapták meg a tablettákat, de az intézményben jelenleg is folyik a járványügyi vizsgálat az esetlegesen gyógyszeres kezelésre szorulók kiszűrésére - tette hozzá a tiszti főorvos.

Homor Zsuzsanna leszögezte: nincs járvány Halásztelken (annak ellenére, hogy egy hétfő reggeli televíziós hírműsorban egy másik esetről is beszámoltak). Noha a településről két további óvodás is kórházba került lázas betegség miatt, mindkettőjüknél kizárták az agyhártyagyulladást - jegyezte meg a tiszti főorvos. A halásztelki Tündérkert Óvoda vezetője hétfő reggel közölte az MTI-vel, hogy múlt szombaton fertőző agyhártyagyulladás miatt a fővárosi Szent László Kórházba szállították az intézmény egyik középső csoportosát, de a kislány már túl van az életveszélyen.

Urbán Miklósné elmondta: a négyéves kislány múlt szerda óta nem járt óvodába, édesanyjától elkapott egy vírusfertőzéses, hányással, hasmenéssel járó betegséget, majd a bárányhimlőt is. Úgy tudni, hogy a kislány legyengült immunrendszere játszhatott közre a fertőző agyhártyagyulladás kialakulásában. Péntek este már magas volt a láza, s a "jellegzetes" lilás kiütések is megjelentek a testén; a gyereket súlyos állapotban vitték kórházba.   

Az óvoda vezetője kitért arra, hogy az intézményben nemrég lezajlott - szokásosnak mondható - bárányhimlőjárvány miatt egyelőre új gyermeket nem vesznek fel, de nincs zárlat, vagyis a 400 fős, 13 csoportos óvoda normál rend szerint fogadja a kicsiket. Ennek ellenére a szülők félnek, sokan nem is merték bevinni gyermeküket hétfőn az óvodába. Az agyhártyagyulladásos megbetegedés miatt az intézmény több pontjára tájékoztatókat helyeztek ki, ezeken a súlyos betegség tüneteiről és más fontos tudnivalókról olvashatnak a hozzátartozók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni