szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A számítógépes játékok népszerűsége és az önfeledt szabadtéri játszadozás háttérbe szorulása miatt a brit gyerekek jócskán elpuhultak az utóbbi egy évtizedben - figyelmeztet egy új tanulmány.

A hagyományos gyerekkori tevékenységnek számító fa-, kötél-, és bordásfalmászás elsorvadása, illetve a számítógépezés térhódítása nyomán a mai brit tízévesek jóval gyengébbek, mint azonos korú társaik voltak egy évtizeddel ezelőtt - állapították meg az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány készítői a The Daily Telegraph oldala szerint.

"Ezektől a tevékenységektől a gyerekek megerősödtek" - mondta a tanulmányt vezető Gavin Sandercock, az Essexi Egyetem munkatársa, hozzáfűzve: a különböző, egyebek között biztonsági megfontolások miatt azonban ma már kevesebb időt töltenek felszabadult, mozgást igénylő szabadtéri játszadozással, aminek komoly egészségügyi következményei is vannak.

A szakemberek 309, 1998-ban megvizsgált essexi tízéves erőnléti adatait vetették össze 315 azonos korú, de egy évtizeddel később felmért gyerek eredményeivel. A fiatalok azonos magasság- és testsúlyaránnyal bírtak, de a 2008-ban megvizsgált gyerekek gyengébbnek és kevésbé izmosnak bizonyultak az 1998-as generáció tagjaihoz képest, illetve a fizikai feladatokban is rosszabbul teljesítettek. 

A tízévesek karereje 26, míg marokereje 7 százalékkal esett vissza egy évtized alatt, az általuk teljesített felülések száma pedig 27,1 százalékkal csökkent; ma kétszer annyi gyermek - minden tizedik - képtelen megtartani magát a bordásfalon függeszkedve, mint korábban. Az új kutatásból azonban az is kiderült, hogy a két generáció testtömegindexe (BMI) - testtömegüknek és testmagasságuk négyzetének a hányadosa - nagyjából megegyezik. 

A szerzők ezért arról próbálják meggyőzni a kormányt, hogy ne bízzon meg feltétel nélkül a kisiskolások testtömegindexére építő országos felmérési program eredményeiben, hanem vezessen be inkább erőnlétpróbákat az oktatási intézményekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!