A videojátékok miatt már fára mászni sem tudnak a brit gyerekek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A számítógépes játékok népszerűsége és az önfeledt szabadtéri játszadozás háttérbe szorulása miatt a brit gyerekek jócskán elpuhultak az utóbbi egy évtizedben - figyelmeztet egy új tanulmány.

A hagyományos gyerekkori tevékenységnek számító fa-, kötél-, és bordásfalmászás elsorvadása, illetve a számítógépezés térhódítása nyomán a mai brit tízévesek jóval gyengébbek, mint azonos korú társaik voltak egy évtizeddel ezelőtt - állapították meg az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány készítői a The Daily Telegraph oldala szerint.

"Ezektől a tevékenységektől a gyerekek megerősödtek" - mondta a tanulmányt vezető Gavin Sandercock, az Essexi Egyetem munkatársa, hozzáfűzve: a különböző, egyebek között biztonsági megfontolások miatt azonban ma már kevesebb időt töltenek felszabadult, mozgást igénylő szabadtéri játszadozással, aminek komoly egészségügyi következményei is vannak.

A szakemberek 309, 1998-ban megvizsgált essexi tízéves erőnléti adatait vetették össze 315 azonos korú, de egy évtizeddel később felmért gyerek eredményeivel. A fiatalok azonos magasság- és testsúlyaránnyal bírtak, de a 2008-ban megvizsgált gyerekek gyengébbnek és kevésbé izmosnak bizonyultak az 1998-as generáció tagjaihoz képest, illetve a fizikai feladatokban is rosszabbul teljesítettek. 

A tízévesek karereje 26, míg marokereje 7 százalékkal esett vissza egy évtized alatt, az általuk teljesített felülések száma pedig 27,1 százalékkal csökkent; ma kétszer annyi gyermek - minden tizedik - képtelen megtartani magát a bordásfalon függeszkedve, mint korábban. Az új kutatásból azonban az is kiderült, hogy a két generáció testtömegindexe (BMI) - testtömegüknek és testmagasságuk négyzetének a hányadosa - nagyjából megegyezik. 

A szerzők ezért arról próbálják meggyőzni a kormányt, hogy ne bízzon meg feltétel nélkül a kisiskolások testtömegindexére építő országos felmérési program eredményeiben, hanem vezessen be inkább erőnlétpróbákat az oktatási intézményekben.