Türelmetlenséget okozhat a hidegfront

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Meteoklinika
Tetszett a cikk?

Hidegfronti hatás érvényesül a légkörben, ami az érzékenyeknél türelmetlenséget, ingerlékenységet válthat ki.

Napközben hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, ami az érzékenyeknél türelmetlenséget, ingerlékenységet válthat ki. Emellett felerősödnek a szervezetben a gyulladásos folyamatok, a görcsös fájdalmak. A megerősödő szél fejfását okozhat, a reumatikus panaszok fokozódását, illetve vérnyomás-ingadozást is okozhat. A meleg időben ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre - javasolja a Meteoklinika.hu.

A gépjárművel közlekedők elsősorban délután a Dunántúlon és a középső tájakon találkozhatnak nedves útszakaszokkal, ahol a féktávolság megnövekszik. Zivatarokban a látási viszonyok hirtelen jelentősen lecsökkennek, és a feltámadó szél a gépjárművek menetstabilitását is csökkenti.

A fronthatás figyelmetlenséget, tompuló reflexeket okozhat, ezért érdemes fokozott óvatossággal haladni, nagyobb követési távolságot tartani. Keleten a nap nagyobbik részében még napos jellegű lesz az időjárás, ott az erős fény lehet zavaró. Az autó utastere jelentősen átforrósodhat, kisgyermeket, elő állatot ne hagyjunk a parkoló járműben.

A keleti tájakon még egész nap, nyugaton már inkább csak délelőtt lesz napos jellegű az időjárás. Napozáskor fordítsunk figyelmet arra, hogy az UV sugárzás 11 és 15 óra között eléri a nagyon erős fokozatot, ezért akár 20 perc alatt is bekövetkezhet a leégés. Ha lehetséges, ne ekkor tartózkodjunk a tűző napon. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, óvjuk a szemet az erős fénytől napszemüveggel.

A szennyezőanyagok feldúsulását a levegőben újra megakadályozza a hidegfront mögött megerősödő légmozgás. Egy esőkabátra elsősorban a nyugati és a középső megyékben élőknek lehet szüksége, viszont az esernyő használata a zivatarban feltámadó szélben körülményes lehet.