szerző:
hvg.hu

Akik csupán heti egy, másfél órát gyalogoltak élénk tempóban – ami csak napi 15 percnek felel meg – felére csökkentették a szívrohamból vagy szélütésből (stroke) bekövetkező halál kockázatát – derül ki a Women's Health Study jelenleg is folyó kutatásából, amelyben nők tízezreit vizsgálják. Többek között ezeket az eredményeket is idézi Dean Ornish belgyógyász professzor magyarul most megjelent könyvében, amelyben az általa kidolgozott egészségprogrammal ismerteti meg az olvasót. A program szerves részeként külön fejezetet szentel a testmozgásnak. Ebből szemezgettünk.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a legkülönfélébb bajainkon csak egy új gyógyszer, netán egy új műtéti beavatkozás segíthet. Azt pedig kevésbé fogadjuk el, hogy életvitelünk, mindennapi döntéseink – így például az is, hogy mennyit mozgunk, ha mozgunk egyáltalán – nagymértékben befolyásolják egészségünket. Dean Ornish Spektrum – Személyre szabott egészségprogram című könyvében, amely magyarul a HVG Kiadó gondozásában jelent meg az egészséges életmód kialakításához nyújt fogódzókat. Dean Ornish, belgyógyász professzor a leírt egészségprogramhoz saját tapasztalatait használta fel, ugyanis harminc éven át vezetett tudományos kutatásokat, és elsőként mutatta ki például, hogy átfogó életmódváltással a még a súlyos koszorúér-betegség folyamata is gyakran visszafordítható. 

A szerző külön fejezetet szentel a testedzés fontosságának, jótékony egészségügyi hatásainak, és annak, hogyan is tudjuk érvényesíteni ezeket a védőmechanizmusokat. A The Journal of the American Medical Association nemrég megjelent vizsgálata kimutatta, hogy a fentebb említett mértékű testedzés – heti egy, másfél óra – gyorsan javította azoknak az embereknek az állóképességét, akiknél ez nagyon alacsony volt, például túlsúlyosaknál, magas vérnyomásban szenvedőknél. 

Annak pedig, hogy a testedzést elkezdők rendszerint fél év alatt abbahagyják a rendszeres mozgást, elsősorban az a hiedelem az oka, hogy a sportolás nem más, mint szenvedés, vagy legalábbis kemény munka. Ornish professzor szerint azonban nem kell naponta órákat tölteni a futópadon – ebben az esetben valóban egyhamar felhagynánk új életvitelünkkel – ahhoz, hogy egészságesek legyünk. Ha bármilyen, nekünk tetsző fizikai aktivitást beépítünk a mindennapjainkba, fizikailag és érzelmileg is könnyen élvezhetjük annak minden előnyét. Íme néhány részletesebb leírás a testedzésről.

A testedzés három összetevője az állóképességi edzés (gyakran aerobnak nevezik), a terhelhetőség javítása, a szív- érrendszer karbantartása; az erőedzés, azaz az ellenálló képesség fejlesztése, illetve a rugalmasság (hajlékonyság) fejlesztése. A jó edzőprogram pedig mind a hármat tartalmazza. Mostani cikkünkben az állóképességi mozgást vesszük gorcső alá.

Az állóképesség fokozását segítő gyakorlatok elendedhetetlenek a legtöbb krónikus betegség megelőzéséhez és visszafordításához. Karbantartják a tüdőt, az izmokat, valamint a keringés, az emésztés rendszerét, az ideg- és hormonrendszert. Az aerob gyakorlatok tehát testünk nagy izmait dolgoztatják meg, a karokat és a lábakat, folyamatosan ismétlődő módon, ugyanakkor nem kimerítő, és ezért nem  a rendszeres edzéstől.

©

Az edzésfiziológusok (az edzés élettanával foglalkozó szakemberek) előszeretettel használják a FITT mozaikszót (Frequency, Intesity, Time, Type, azaz gyakoriság, intenzitás, idő, típus) az állóképességi mozgás leírásához. Eszerint, a gyakoriságot nézve, legalább hetente háromszor éredemes időt szakítani a mozgásra. Az intenzitásra vonatkozóan pedig egy egyszerű szabály van: addig végezzük a gyakorlatokat, amíg beszélni tudunk, de énekelni már nem. Vagy addig tornázzunk, amíg el nem érjük a korcsoportunk részére javasolt maximális pulzusszám 40-80 százalékát. Míg, az időre vonatkozó ajánlás pedig 30-60 vagy több perc naponta. Nem szükséges egyszerre elvégezni a gyakorlatot, felaprózhatjuk 10-15 perces intervallumokra, tegyünk például egy 15 perces sétát ebéd után. Ami pedig a típust illeti: folyamatos tevékenyég, amely a nagy izmokat tartja mozgásban, azaz séta, úszás, kerékpározás, tánc, futás vagy akár tenisz.

Ha jelenleg nem végzünk semmilyen állóképesség-javító testedzést, kezdjük valami könnyűvel, például minden másnap sétáljuk körül a háztömböt. Néhány hét elteltével naponta tegyük meg ezt az utat. Ezt követheti egy ebéd utáni séta, majd munka után és így tovább. Néhány hónap után ajánlott a napi 30 perces séta. Aztán pedig jöhet a számvetés: csökkent-e a súlyunk, vagy alacsonyabb lett-e a vérnyomásunk? Ha igen, ragaszkodjunk ahhoz a mozgásformához, amit választottunk, vagy próbáljunk hasonlót, ami szintén bejön. Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor fokozatosan növeljük a mozgás gyakoriságát és időtartamát, amíg el nem érjük célunkat. Az intenzitásnál azonban nem árt az óvatosság, csak addig növeljük a gyakorlat intenzitását és időtartamát, amíg nem nő a lehetséges sérülések kockázata.

Következő cikkünkben az erősítő/súlyzós edzéssel foglalkozunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Edzésterv a formás alak megtartásáért

Jönnek az ünnepek, a nagy családi lakomák ideje. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni szükségleteinknél, hiszen képtelenek vagyunk ellenállni a finom falatoknak. De miért is lenne szükség rá? Talán a szilveszteri buliba szánt ruha kedvéért? Nos, ebben az esetben sem kell kétségbeesni, hiszen karácsony előtt és után is szánhatunk időt az alakformáló, kalóriaégető testedzésre.

hvg.hu Plázs

Edzésterv, amely csökkenti az ülőmunka ártalmait

Egy síelésre emlékeztető sport, amelyhez azonban nem kell sem hideg, sem hó. A skandináv országokban találták ki, de ma már az egész világ ismeri. Különösen ajánlható irodai munkát végzőknek, hiszen korrigálja a helytelen és természetellenes testtartást.

hvg.hu Plázs

A hét legfontosabb izomcsoport edzése

Előző cikkünkben a fizikailag aktív életmód kialakításának első lépéseiről és a mozgásprogram előtti szűrővizsgálatok jelentőségéről volt szó. Az alábbiakban az alapvető mozgásformákat tekintjük át az érettebb kor látószögén keresztül.

hvg.hu Plázs

A hat legfontosabb edzés

Előző cikkünkben az úszás, aqua-aerobik és az erőtréning időskorban betöltött szerepéről volt szó. Az alábbiakban folytatjuk a sportágak felsorolását az idősebb korosztály mozgásprogramjának lehetséges elemeit.

A londoni magyar nagykövet nem tud leállni a cégalapítással

A londoni magyar nagykövet nem tud leállni a cégalapítással

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Varga bemondta: jön az új gazdaságvédelmi akcióterv

Varga bemondta: jön az új gazdaságvédelmi akcióterv

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Sürgős lett a paksi bővítés a kormánynak

Sürgős lett a paksi bővítés a kormánynak

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából