szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Filippo Ongaro, a rendszerszemléletű medicina képviselője szerint csökkenteni kell a gyakorlati orvoslás lemaradását a tudományos eredményektől. A friss tudományos eredményekre alapozott, egész életen át tartó program azonban előbb-utóbb a prevenció állami támogatását is feltételezi.

A nemrég elindított non-profit Quintess Tudásközpont és a Quintess Egészségközpont meghívására Magyarországra látogató, Filippo Ongaro nemzetközi hírű szaktekintély Úgy egyél, hogy jól legyél címmel a napokban könyvet is megjelentetett. A szerző ebben kifejti, hogy az elmúlt húsz év kutatásai – különösen a genetika és a molekuláris biológia területén – ma már egyértelműen bizonyítják: a szerv-specifikus betegségek elhúzódó kóros folyamatok megnyilvánulásai, s ha ezeket hosszú ideig elhanyagolják, gyakran visszafordíthatatlan károkat, krónikus betegségeket okoznak.

Ízületi gyulladás, cukorbetegség, infarktus, daganatok, Alzheimer-kór? Ezen betegségekben látszólag semmi közös nincs, ezért az orvosi szakma is külön kezeli ezeket, és szakorvosokra bízza a gyógyításukat is. Azonban testünk minden sejtjét egy közös biokémiai és molekuláris háló köti össze. Az utóbbi években tudományosan bizonyatották a környezet és az életmód meghatározó szerepét több súlyos betegség megelőzésében, illetve lefolyásában. Az életmód fejlesztésével a betegségek jelentős része valóban megelőzhető, sőt akár génjeink működése is módosítható, amely által maga az öregedés is bizonyos mértékig lelassítható. A közelmúltban itt járt Nobel-díjas tudós, Elizabeth Blackburn eredményei bebizonyították: a környezeti ingerek képesek befolyásolni  génjeink megnyilvánulását.

Filippo Ongaro. Aki megmondja

„Napjaink orvosi gyakorlata mintegy 20 évvel van lemaradva a már igazolt tudományos eredményektől” – állítja Ongaro, aki űrorvosi tevékenysége (a kölni Európai Űrhivatal orvosaként, illetve tapasztalatait felhasználva Moszkvában a Gagarin űrállomáson és a NASA-nál) alapján egyszerű, mégis forradalmian új, személyre szabott programot javasol: táplálkozzunk és éljünk génjeinknek megfelelően. A szakember a legújabb kutatások alapján meggyőzően mutatja be, hogy a különböző élelmiszerek hogyan hatnak génjeinkre és szervezetünk természetes egyensúlyára, s ennek megfelelően miért és hogyan kell megváltoztatnunk eddigi helytelen életmódunkat, étrendünket és életfilozófiánkat.

Nem kell az önsanyargatás

„Nem a diétázás a megoldás, mivel az csupán gyakorta egy rosszul felépített kalóriaszűkítő étrend életmódváltozás nélkül” – véli Ongaro. Szerinte a kalóriaégetésnek nem is a mozgás a leghatékonyabb módja. Hiszen míg egy órányi sporttal átlagosan 400 kalória adható le, addig nyugalmi állapotban is elérhető, hogy óránként 50 kalóiát fogyasszunk, ha megfelelően táplálkozunk és élünk.

Az egyik legújabb tudományágnak tartott nutrigenomika megalkotta a génekre szabott táplálkozás módszertanát. Ennek köszönhetően anyagcserénket az ételek mennyisége helyett azok minősége, tápanyagtartalma alapján szabályozhatjuk. Az ételekben levő tápanyagok képesek interakcióba lépni génjeinkkel, és módosíthatják sejtjeink működését. Ha a sejt a táplálékok információt nem ismeri fel – ahogy az gyakran megesik –, egy lassú, de progresszív folyamat veszi kezdetét, amelyben a molekuláris egyensúly felborul. A működés minden szintjén létrejövő egyensúlyzavaros állapot aztán az egyéni hajlamtól függően vezet különböző betegségekhez. Azaz nem az étel mennyisége, hanem a minősége, vagyis a benne rejlő tápanyagok a legfontosabbak.

Mint mondja, nem érdemes kivárni, amíg bekövetkezik a baj, mivel annak kezelése mindenki számára sokkal több idővel és költséggel jár, mint a megelőzés. Ha az egyéni felelősségvállalás párosul az orvosi gyakorlat megújításával és a közgondolkodás szemlélet- váltásával, akkor az az egészségmegőrzésben is látványos eredményeket hozhat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!