szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz. A Penn Egyetem munkatársai megállapították, hogy a különbség nyitját egy gén rejti, amely az evolúció eredményeként alakult ki.

A Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg.

A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, amely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, amely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alapízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.

A vizsgálatot főként Afrikában végezték. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, amelyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!