szerző:
MTI

Egy amerikai bíró döntése szerint sértik az Egyesült Államok alkotmányában foglalt szólásszabadság jogát a cigarettásdobozokra szánt nagyméretű, a dohányzás hatásait kíméletlen realitással megjelenítő ábrák.

Richard Leon amerikai kerületi bíró határozata szerint míg a dohányzás egészségügyi veszélyeiről való tájékoztatás szükséges lehet, addig az emberek arra való buzdítása, hogy egyszerűen ne vásároljanak egy legális terméket, már nem az. Leon tavaly már blokkolta azt a szövetségi rendelkezést, amely arra kötelezte a dohánytermékek forgalmazóit, hogy 2012-től elrettentő grafikával - többek között rothadó fogak és beteg tüdők képével - figyelmeztessenek a dohányzás hatásaira a cigarettás dobozokon.

A bírói állásfoglalást akkor megfellebbezte a szövetségi kormány, amely várhatóan a mostani határozattal szemben is hasonlóan fog eljárni. Leon szerint a kormánynak számos egyéb eszköze van a dohányzás visszaszorítására: akár az adók emelése, akár a már létező figyelmeztető borítások révén. 

Az amerikai kongresszus 2009-ben fogadta el azt a törvényt, amely kötelezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (FDA) a cigarettásdobozok mindkét oldalát borító, nagyméretű színes címkék bevezetésére. Az FDA tavaly júniusban mutatta be azt a kilenc új csomagolást, amelyet a tervek szerint 2012 szeptemberétől alkalmaznának: 25 év után ez lenne az első változtatás az amerikai cigarettásdobozok borításának történetében. A dohánygyártók azonban kifogást emeltek a szövetségi követelmény ellen, mégpedig arra hivatkozva, hogy az olyan dohányzásellenes kampányra kényszerítené őket, amely sértené saját termékeik érdekeit.

©

"Hitünk szerint a kormányok, az egészségügyi hatóságok és a dohánygyártók közös felelőssége, hogy pontos információkkal lássák el a fogyasztókat a cigarettázással összefüggő egészségügyi kockázatokról" - fejtette ki közleményében az R. J. Reynolds dohánygyártó vállalat, hozzátéve, hogy a tájékoztatásnak mindazonáltal összhangban kell lennie az amerikai alkotmányban foglaltakkal.

A dohánygyártók szerint milliókba kerülne a grafikus borításokra való átállás. Az új csomagolások ráadásul nem tartalmaznának olyan többletinformációkat, amelyeket ne lehetne a már bevett figyelmeztető címkékhez hasonló megoldások révén feltűntetni. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslései alapján nagyjából 45 millió felnőtt dohányzik az országban, és jelenleg a cigarettázás szerepel az első helyen a megelőzhető halálokok listáján.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ

Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ

20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Döntött az EU: biztosan halasztják a Brexitet, az kétséges, meddig

Döntött az EU: biztosan halasztják a Brexitet, az kétséges, meddig

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt volt vezérét

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem