szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A körülmetélt férfiaknál némiképp kisebb a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz a férfitársaikhoz képest, akik előbőrét nem távolították el - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

Jonathan Wright kutatásvezető, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa szerint a Cancer című szakfolyóiratban közzétett eredményük nem azt bizonyítja, hogy egy most született fiú körülmetélése csökkentené annak jövőbeli rákkockázatát. 

Bár az amerikai férfiak többsége eddig körülmetélt volt, az utóbbi évtizedben csökkent a beavatkozás népszerűsége annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnyét mutatták ki tanulmányokban. A körülmetélt heteroszexuális férfiaknál kisebb például a HIV-fertőzés kockázata, nőpartnereiknek ritkábban adják tovább a humán papillóma vírust (HPV) és más, szexuális úton terjedő vírusokat. 

Mostani tanulmányukban a kutatók 1600 férfi adatait elemezték, akik felének prosztatarákja volt, másik felének nem. A rákkal diagnosztizált férfiak csoportjából 69 százalék volt körülmetélve, míg a nem prosztatarákos férfiak 72 százaléka. 

A kutatók számításai minden egyéb tényezőt is figyelembe véve azt mutatták, hogy a körülmetélt férfiaknak 15 százalékkal kisebb volt a kockázata a prosztatarák kialakulására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó