Dizájnrendeletben ekrüsítik a győri éttermi teraszokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Rendeletet hozott Győr egységes arculata érdekében pénteki ülésén a megyei jogú város közgyűlése. Az egyhangúlag elfogadott szabályozás szerint a belvárosi boltok, vendéglátóhelyek napellenzői a jövőben csak natúr - azaz ekrü - színűek lehetnek, előírják továbbá a cégfeliratok és a szélfogók magasságát, valamint azt is, hogy a teraszokon elhelyezett bútoroknak illeszkedniük kell a környezethez.

A város arculatát meghatározó és napjainkban egyre inkább jellemző teraszok kialakítása tette szükségessé, hogy meghatározzák azokat az általános elvárásokat, kereteket, amelyek alapján a későbbiekben egységes és vonzó városkép alakulhat ki - olvasható a Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester által jegyzett előterjesztésben.   

A vendéglátó-ipari teraszok és árusítóhelyek esztétikus kialakítása nemcsak a győri lakosok és a városba látogató turisták, hanem a teraszokat működtető tulajdonosok számára is kiemelt jelentőséggel bír - tette hozzá a városvezető.

A rendeletben az áll, hogy a napellenző és az esővédő szerkezet csak textil típusú anyagú és natúr (ekrü) színű lehet. A szerkezet lelógó, függőleges részén legfeljebb 30 centiméter magasságú cégfelirat helyezhető el, s az ernyők legalsó pontja nem érhet 2,2 méternél alacsonyabbra, illetve nem lóghat a járda fölé.

Az előírások szerint a vendéglátóhelyek - nyáron maximum 1,2 méter, télen legfeljebb 1,8 méter magas - szélfogói csak alumínium szerkezetű, üveg- vagy plexibetétes paravánok lehetnek.

A rendeletben megtiltják, hogy a kereskedők bemutatás céljából az épületek homlokzatára vagy az elé tegyék ki árujukat, a vendéglátóhelyek kiülőire pedig a jövőben csak akkor kerülhet dobogó, emelvény, fa-, műfű- vagy más burkolat, ha korábban az nem esett át felújításon, vagy a burkolás másképpen nem oldható meg.

Követelményként fogalmazták meg azt is, a vendéglátóhely teraszán lévő bútor, berendezés stílusában, anyagában és színezésében illeszkedjen a környezethez, könnyen tisztítható és mozgatható, valamint biztonságos legyen.