Ma kivételesen tiszta lesz a belváros levegője

Ma kivételesen tiszta lesz a belváros levegője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A változékonyság jótékony hatására a légszennyezettség minimális marad, és a pollenkoncentráció sem tud egyelőre jelentősen emelkedni. Az átlagos hőmérsékletek kedveznek a szabadtéri mozgásnak.

Szombaton egy gyenge hidegfront vonul át. Mérsékelt légnyomás emelkedésre és napközben élénkülő szélre készülhetünk. A frontális tünetek mérsékeltek maradnak, és kora estétől megszűnnek.

Lesz napsütés és felhősödés is, és főként keleten eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erőteljes függőleges átkeveredésnek köszönhetően a légszennyező anyagok igen kis mennyiségben vannak jelen a levegőben. A belvárosokban is órákig sétálhatunk anélkül, hogy káros levegőt szívnánk be - írja a Meteoklinika.

A pollenkoncentrációt a szórványosan előforduló csapadék csökkenti. A derültebb, viszonylag meleg nappali időszakokban azonban a pollenszórás erős, ekkor főként a platán és a nyír pollenjeire érzékenyeknél jelentkezhetnek allergiás tünetek, de jelen van a levegőben a fokozottan allergén pollenek közül a kőris, a tölgy és a fűz virágpora is. A pollenkoncentráció átlagos napi menete alapján kora délután van a csúcs. Az allergiásoknak érdemes inkább a minimum idején, kora reggel szellőztetni, és napközben zárva hagyni a nyílászárókat, hogy a lakás pollenmentes maradjon.

Budapest madártávlatból - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Az átlagos, 16, 17 fok körüli hőmérsékleti tartományban kedvez szervezetünk fizikai munkavégző-képességének, most igazán jól esik a séta, kirándulás és sportolás a szabadban. Egész napos szabadtéri elfoglaltság esetén azonban az esetleges rövid záporra is fel kell készülni, sőt északkeleten délelőtt még tartós eső is lehet.

A közlekedést keleten reggel helyenként vizes, csúszós utak zavarják. Az ország nagy részén általában kedvező feltételekre készülhetünk. A délután rövid záporok idején azonban hirtelen romolhatnak a látási- és útviszonyok.