Az eső ma csak rontja a közérzetünket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kettősfronti hatásra számíthatunk, csapadékos idő ront a közérzeten. Többen erős fejfájást és keringési problémákat is tapasztalhatnak.

Csütörtökön egy ciklon hatására kettősfront alakítja a humánmeteorológiai helyzetet, így mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás és általános rossz közérzet, amit a többfelé megélénkülő szél is fokozhat. A kellemetlen tüneteket megnövelt folyadékfogyasztással mérsékelhetjük, ásványvízzel vagy napközben zöld teával is javíthatunk a helyzeten. Gyakoriak lehetnek az ízületi panaszok is – figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Az ízületesek végtagfájdalmaikat csalánlevél főzetéből készített borogatással mérsékelhetik, és napközben is ajánlott többször kíméletesen átmozgatni a sajgó testrészeket.

Az élénk légmozgás ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat, a hosszú ideje tartó megterhelő időszak pedig már az egészséges idegrendszert is kimeríthette. Próbáljunk nyugalmas körülményeket teremteni magunk körül, lazító zenével relaxálni, és mindenféle stresszhelyzetet, megterhelő tevékenységet kerülni. A fényszegény, csapadékos idő lehangolhat, rosszkedvet okozhat, vidám színekkel, jó társasággal azonban jobb kedvre derülhetünk.

A rossz időben a hő- és komfortérzet is alacsonyan alakul, réteges öltözet javasolt. A nyirkos levegő hatására fázósabbak is lehetünk, a hűsítő italok helyett inkább meleg teákkal oltsuk a szomjat.

A levegő pollentartalma a csapadék hatására alacsony, a pázsitfűfélék okozhatnak mérsékelt tüneteket a szárazabb régiókban. Az UV-sugárzás nem lesz számottevő.

A közlekedők nedves, csúszós útszakaszokra számítsanak, ajánlott lassabban, óvatosabban vezetni. A hirtelen fékezés is veszélyes lehet, az élénk, zivatarok területén akár erős, viharos lökésekkel kísért oldalszél pedig csökkentheti a menetstabilitást. Ideges, ingerlékeny sofőrökkel is találkozhatunk, növekszik a reflexidő és csökken a koncentráló képesség.